Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Радиоенциклопедия „Етика и наука“: Човек и природа – взаимна връзка

{ include file="./partials/authors.html" } БНР Новини
Замърсяване на въздуха в Пекин, Китай.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

След Индустриалната революция цивилизацията започва все по-умело, но и деструктивно, да експлоатира природата около себе си. Въпреки научните достижения за консервация и употребата на възобновяеми енергийни източници, няма световен консенсус за нуждата от непременна работа по отказ от разрушителните за Земята технологии. Във време, в което ползваме 160 % от ресурсите на планетата за година, ще проследим връзката между производството, потреблението и замърсяването. Несправедливостите на експлоатация между Глобалния север и Глобалния юг ни насочват към примери, в които бедните общества, онези, които нямат силата на лобистки милиарди, са най-подвластни на екологичното замърсяване. Но нима няма начин за справяне?
Ще чуете икономиста доц. Григор Сарийски и участника в Европейска гражданска инициатива, целяща въвеждането в Европа на т. нар. права на природата, Свилен Ташев.
20 април

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Робството е феномен от зората на историята до наши дни

Индианката Покахонтас се залюбила с британеца Джон Смит преди шест века. Малко известно е обаче, че Джон Смит, авантюрист отвсякъде, е бил продаден като роб по-късно на мюсюлмански господар, и по всяка вероятност е посетил Варна тъкмо по тази причина, а после и полуостров Крим. Град Сочи на езика на езика на черкезкия народ убихи е „Пазар на..

публикувано на 16.06.21 в 17:18

За Храма на Мелпомена

„Отколе ни е казано, че всички Пътища към Храма водят. А Храмът на Изкуството е онзи, в който вечно търсим знаците за овладяване и на космичното, и на катадневното общение… … веднъж намерили се – да забравим разноликите Пътеки, по които сме вървели. Да обединим творящата енергия и заедно да тръгнем по единствения път към умножаване жреците..

публикувано на 16.06.21 в 10:12

Софийската духовна семинария обучава и формира личности

Вече повече от век Средното общообразователно духовно училище подготвя кадри не само за Църквата, но и за различни сфери на дейност. Немалко изявени държавни мъже от близкото ни минало са започнали пътя си оттам. Учебното заведение е със статут на общообразователно духовно училище, едно от двете в България, заедно с пловдивското. Дипломите, които..

публикувано на 15.06.21 в 09:05

Еврика! Успешни българи: Кристина Сомова

Тя е носител на именната стипендия „Акад. Евгени Матеев“ – на фондация „Еврика“. В момента е на прага на дипломирането си като бакалавър в УНСС. Последователност, логика и проактивност – това са качествата, които според бъдещия специалист финансист Кристина Сомова, са важни, за да успее един млад човек днес в България. Важни са също правилната..

публикувано на 14.06.21 в 17:04

125 години Национална художествена академия

Тази година НХА отбелязва своята 125 годишнина. На 1 октомври 1896 год. след Указ на княз Фердинанд в България отваря врати Държавното рисувалво училище – едно от най-старите висши учебни заведения в страната. Дебатите за създаването му започват много по-рано, но чак през есента на 1896 г. то става факт. Открояват се имената на ред видни творци и..

публикувано на 12.06.21 в 09:05