Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Принципи и вяра за достоен живот

БНР Новини
Нели и Димитър Димитрови
Снимка: личен архив

Един вековен клонест дъб в двора на Нели и Димитър Димитрови в село Мусина, Великотърновска област, ни събира под короната си, за да чуем разказите на стопаните - колко са дълбоки корените им, колко силна е вярата им в родовите принципи, колко обичат и пазят естествената природа и как работят в своя малък сладкарски цех. Село Мусина във Великотърновска област не е родно за Нели и Димитър Димитрови, но тук те са намерили най-хубавото място за своя дом и за своя цех, в който приготвят здравословни десертни блокчета от ядки и мед, за много сила. Мястото е хубаво, а Нели и Димитър Димитрови правят всичко, за да живеят с местните хора в мир и сговор, да им помагат и да се грижат душите им да бъдат изпълнени с вяра. Вековният дъб, спасен от Нели и Димитър Димитрови, е символ на техния мироглед, на желанието им за достоен живот.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Трифон Попов

Еврика! Успешни българи: Трифон Попов

Трифон Попов е студент 5-и курс в Медицинския университет в София. Той е носител на тазгодишната награда "Студент на годината – 2023", която му беше връчена през месец март. Но също така Трифон Попов се занимава с научни изследвания, с доброволчество, член е и на Асоциацията на студентите по медицина в София. Казва, че медицината е необятна наука,..

публикувано на 24.06.24 в 17:00

"SOS детските селища" – у нас и по света

Интересна беше отминалата седмица за страната ни. Като изключим новините около НС и политическите партии, в края ѝ се проведоха и две събития – 17-ия прайд на ЛГБТИ общността и Похода на християнското семейство. Последният ѝ ден, обаче, мина някак незабелязано. А в далечната вече 1987 г. той беше обявен за Международен ден на "SOS Детските селища"...

публикувано на 24.06.24 в 16:05

Фестивалът "АЛО, КОСМОС | Говори България" и мечтите нависоко

Човешкият дух не спира да лети напред и нагоре – това ще докаже Четвъртото издание на младежкия научен фестивал "АЛО, КОСМОС | Говори България", който се завръща на 25 юни от 10 ч. в София Тех Парк. За научните работилници, интерактивните изложби, провокиращите мисълта лекции и демонстрации говори в "Нашият ден"  доц. д-р Владимир Божилов –..

публикувано на 24.06.24 в 09:58

Емил Данаилов между лунните пейзажи на Исландия и пустинята Тасили н'Аджер в Алжир

Исландия определено е страна, която вълнува въображението със своите гейзери, водопади, сурова природа и народ, потомци на викингите. Вероятно приказната среда е причината 80 на сто от исландците да са абсолютно убедени, че троловете съществуват и че горски гора живеят във всяка скала. Най-омагьосваща е обаче перспективата да видиш с очите си, не..

публикувано на 24.06.24 в 08:50
Атанас Кръстанов

Атанас Кръстанов: Какво се случи след аварията в Чернобил през 1986 година?

Какво се случи на 26-и април 1986 година след аварията на атомната централа в Чернобил, какво бе оповестено в България и какво направиха властите – на тези въпроси отговаря в предаването "Следобед за любопитните" Атанас Кръстанов – физик и експерт. "Преди всичко науката за радиационната безопасност обхваща всички хуманитарни науки – физика,..

публикувано на 23.06.24 в 09:55