Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Белгиец подготвя фестивал в село Долен на Еньовден

От 24-ти до 26-и юни село Долен, което още през 1977-а година е обявено за исторически и архитектурен резерват, ще е домакин на фестивала „Зенит“.

Фестивалът ще представи разнообразна програма, чиято основна цел е да покаже най-добрите начини, по които традициите не просто оцеляват, а и се развиват. Кулминацията ще бъдат концертите на най-актуалните български групи, които смесват фолклорна музика със съвременни жанрове.

Събитието ще приеме само 300 гости в родопското село. Присъстващите ще се докоснат до артефакти, занаяти и изкуства, оцелели през вековете, като паралелно с това ще видят тяхното бъдеще през призмата на модернизацията.

Неслучайно фестивалът започва на Еньовден – магическият празник на светлината, здравето и плодородието.

Аз се влюбих в България преди седем години, когато дойдох за първи път в Долен. Това ми беше първата среща, която аз наричам истинската българска красота. Някак си този фестивал ме връща към корените на тази любов., споделя директорът на събитието - белгиецът Тим Гюбел.

В звуковия файл можете да чуете историята на Тим Гюбел, раждането на идеята за фестивала, любовта към българското, и още за програмата на фестивала.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14