Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спомен за Руси Коджаманов?

В предаването "Алегро виваче" отбелязваме 150-годишнината от рождението на един от първите български професионални музиканти - Руси Коджаманов. Композитор, хоров диригент, музикален фолклорист и педагог, той има голям принос за полагане на основите на музикалната култура у нас след Освобождението.

Руси Коджаманов е роден на 16 април 1866 година в с. Вардун, Търговищко.  Учи в Педагогическото училище в Шумен и после е учител във Видин, където създава училищен хор. Преподава в Русе, след което става учител по пеене в габровската Априловска гимназия. От 1894 г. се установява във Видин и там развива многообразната си дейност до края на живота си. Умира през 1933 г.

Чуйте в звуковия файл подробности от биографията на Руси Коджаманов и изказване на Елена Стоин, запазено в Златния фонв на БНР, за заслугите му към фолклористиката у нас. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14