Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Неиздавани басни на Николай Фол се превръщат в песни

"Алегро виваче" представя интересен нов проект на българската пианистка и композитор Александра Фол и канадския баритон Жан-Пиер Кутюрие, наречен „Басни“. Той е вдъхновен от непубликувани четири басни от Николай Фол, написани с възпитателна цел за сина му Александър, когато е бил малък, които и днес звучат смущаващо актуално. По текста на басните внучката на автора им - Александра Фол композира песни за баритон и пиано.

Концепцията на проекта е да се реализира културен продукт, в който да са включени записи на песните и на рядко изпълняван репертоар за баритон и пиано на два аудио диска; публикация на факсимилето на басните на Николай Фол и  на партитурата на Александра Фол; непубликувани портрети на Николай Фол от български художници; двуезично издание на басните и подробна брошура за композиторите и записаните произведения.

Цялостният културен продукт, достъпен за публика от всички възрасти, е колекционерски - издаден в 100 номерирани екземпляра. Реализацията му отнема почти две години и е подкрепен от български и канадски спомоществователи.

Александра Фол и Жан-Пиер Кутюрие са в България, за да представят колекцията с концерти в София (14 юни) и в Пловдив (15 юни).

Чуйте в звуковия файл радиопремиерата на компактдиска "Басни".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14