Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гроб на тракийска принцеса от времето на Александър Македонски е открит край с. Бенковски

Снимка: Катя Чорова

Богато погребение на тракийска принцеса от времето на Александър Македонски откриха археолози край кирковското село Бенковски. В гроба са открити над 60 бижута от бронз и сребро. Експедицията е финансирана от бизнесмен от Златоград. Разкопките започват, след като в района е намерен каменен олтар, част от голям тракийски храм. О

Богатото женско погребение е открито в южната част на каменния храм. За това, че гробът е на принцеса свидетелстват многото нейни бижута - пръстени, диадеми, огърлици, разказва археологът Любен Лещаков.

Гробът е ограден от скални късове. Самата гробна яма е изсечена в скалата и вътре разкрихме женско погребение с много богат инвентар от почти 60 предмета, 2/3 от които са сребърни

Интересното в находката е, че тялото на жената е било разчленено след смъртта й. Това е едно от орфическите вярвания на траките, а ритуалът се е прилагал само при благородници. Професор Николай Овчаров, консултант на проучванията, сподели:

Знаем, че в Офическия обряд Орфей е разчленен след смъртта и неговите долни части от тялото са хвърлени в реките.

Очакванията на Овчаров и останалите специалисти са, че в хода на разкопките, ще бъдат открити находки от по-ранен етап.

Все още нямаме светилище от късно-бронзовата епоха, но аз съм убеден, особено на базата на тия скални изсичания, че в един определен момент, ние ще имаме и един по-ранен период - т.е. ще отидеме към Златния век на траките от времето на Омир, Илиадата и Одисеята. 





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14