Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Приказките на Вилхелм Хауф през юли

БНР Новини
Илюстрация от 1850 г.

През последните три години от краткия си общо 24-годишен живот Вилхелм Хауф създава толкова много и толкова прекрасни приказки за деца, романи, поеми и сатирични произведения, като следва принципите на литературното течение Романтизъм, че безусловно е признат за един от най-талантливите немски автори от началото на 19 век. Свежест и оригиналност на таланта, изобретателност и гениално чувство за хумор са главните аргументи за тази оценка.
СнимкаЕдна от интригуващите истории, случили се през краткия му живот, е свързана със замъка Лихтенщайн. През 1826 г., годината, в която Хауф написва и куп приказки, създава и исторически роман със заглавие Романтична сага за историята на Вюртемберг, който става изключително популярен в Германия и особено в областта Швабия, тъй като разказва за един от най-драматичните периоди в историята на областта - управлението на херцог Улрих (1487-1550). Този роман е толкова успешен, че вдъхновява наследниците на прототипа на главния герой да възстановяват порутения замък и в реставраторската операция те следват описанието на Хауф, подробно направено в романа.
Интересът към жанра приказки и писането на приказки, отдалечени в пространството (екзотично-ориенталски) или отдалечени във времето (романтично-исторически) е една от пословичните дейности на  писателите-романтици. Вилхелм Хауф  започва да пише приказки заради децата в семейството на генерал барон фон Хугел, тогавашен министър на войната, на които става домашен учител след завършването на университета. Публикува ги в „Алманах“ през 1826 г. и за радост на днешните читатели и СЛУШАТЕЛИТЕ НА РАДИОТЕАТЪРА тези приказки не само оцеляват през вековете, а продължават да са вълнуващи, смешни и тъжни, с прекрасен език и богато въображение.
Вилхем ХауфПрез следващите няколко ранни съботни сутрини ще чуете последователно всички приказки на Вилхелм Хауф, които Радиотеатърът е успял да продуцира през годините. Халифът Щърк е драматизация и режисьорска работа на Ребека Арсениева, която работеше с финес и изключителен професионализъм десетилетия наред за каузата на българското аудиоизкуство. Участват актьорите Коста Карагеоргиев, Мая Бабурска, Рачко Ябанджиев, Луна Давидова, Георги Пенчев, Иво Горчев, Цонка Митева, Георги Калчев и Михаил Здравев.
Панорамата на Вилхелм Хауф ще продължи с Малкият Мук на 16 и 23 юли и Джуджето с дългия нос на 30 юли. В събота, от 7.15.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Начало на конкурса „Искри“2022

Започна 39-ото издание на националния конкурс „Искри“ – най-старият литературен конкурс за деца в България. Конкурсът не задава определена тема и дава пълна свобода на участниците в него. Ако все още не сте навършили 17 години, можете да ни изпратите ваши приказки, разкази, стихотворения или гатанки – всеки има право да участва с не повече от..

публикувано на 01.03.22 в 11:15
„Искри“ 2018

Старт на 36 Национален конкурс за детско литературно творчество „Искри“ 2019

Децата, които пишат, с нетърпение очакват поредното издание на „Искри“ – най-старият литературен конкурс за деца в България. Днес програма „Христо Ботев“ обявява началото на „Искри“ 2019. Конкурсът не задава определена тема и дава пълна свобода на участниците в него. Ако все още не сте навършили 17 години, можете да ни изпратите ваши приказки, разкази,..

обновено на 28.02.19 в 11:06

Сансовино и Венеция

Италианският архитект Якопо Сансовино е бил много важна фигура в развитието на венецианската архитектура. Той е първият, който въвежда стила на Късния Ренесанс във Венеция през 16 век. Като главен архитект на Венеция прави проект за обновяване на центъра на града и превръщането му в символ на свободната република. Започва строеж на поредица от сгради,..

публикувано на 13.02.19 в 08:10

Кой развали времето?

„А, какво чудесно време! Точно за разходка! Но защо летя с краката нагоре, каква е тая вода, която ме облива и носи, носи и облива, май че времето се развали…“. Това си мърмори папагала от африканската приказка „Как боата развали времето“. Можете да я чуете в понеделник, на 11 февруари . „Някога, много много отдавна, небето било ниско. То било толкова..

публикувано на 10.02.19 в 08:05

Кои са професиите на бъдещето?

Неделното ни детско предаване е за всички Вас, които не отлепвате очи от смартфоните си. Ако се чудите защо избрахме тази тема, та обичайно вкъщи ви се карат, когато седите постоянно с телефон в ръка, то е защото ще си говорим за професиите на бъдещето. В морската ни столица Варна се запознахме с Борис Георгиев и с Галин Желязков, специалисти по виртуална..

публикувано на 09.02.19 в 08:00