Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Агушевите конаци - поезия от камък и дърво

"Агушевите конаци" в село Могилица
Снимка: bulgariatravel.org

Агушевите конаци в смолянското село Могилица са най-големият архитектурно-жилищен и стопански ансамбъл от времето на 19-и век в България и на Балканския полуостров. Те са живата история за строителството в онези години, наричат ги поезия от камък и дърво.

Тази година се навършват 173 години от завършването на цялата сграда, разказва Юксел Голева, която продължава да събира историята на емблематичния конак в Могилица:

Собственикът е бил най-богатият човек за времето си, тук в района, основно със скотовъдство се е занимавал родът, притежавали са огромни стада овце. В семейството на този човек е имало трима синове и една дъщеря и затова тук има три дворчета с по един кладенец, които остават като наследство за тях. Дъщерята, по старите родопски традиции, когато се омъжи, излиза само с чеиза.

Хората от рода са пътували в различни краища по света и във вътрешността на европейските държави като отвсякъде са донасяли по някаква идея, включвали са я в строителството и затова архитектурата е много добре усъвършенствана в цялата сграда.

Стаите в сградата наброяват 35, вратите са 76, прозорците са 221. Агушевите конаци имат 24 комина.

Още за уникалната архитектура на Агушевите конаци чуйте в репортажа на кореспондента на БНР в Смолян Радостина Чернокова.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14