Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хиляди се събраха край Рожен, започна най-голямото фолклорно събитие у нас

| обновено на 15.07.16 в 12:28
Снимка: Албена Безовска

С минута мълчание в памет на жертвите в Ница започна най-голямото фолклорно събитие у нас - Роженският събор. Хиляди се събраха на Роженските поляни, където се чества българщината и българският дух.

Над 300 гайдара от Смолянска област и гости гайдари от страната откриха събора с гайдарска сюита и се спуснаха от четирите края на Рожен на фона на българското знаме като в средата образуваха кръстен знак. Около пет хиляди са участниците, които ще се изявяват на над четири сцени в следващите два дни на събора в Родопа планина.

В предаването "Преди всички" на програма "Хоризонт" кметът на Смолян Николай Мелемов увери, че са предприети всички възможни мерки за опазване сигурността на посетителите на събора:

Организацията е перфектна. Има над 140 полицаи и две охранителни фирми. Всичко е на ниво. В сравнение с миналата година е доста по-добре. Времето също е добро, така че сме готови за събор.

Въведената транснпортна схема по пътя за събора проработи и не се стигна до сериозни задръствания. Повечето гости на събора са се вслушали в препоръките на организаторите и са дошли край Рожен с обществен транспорт, а колите са на осигурените над 11 хиляди паркоместа.








Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Свързани новини

Промени в движението заради събора на Рожен

Във връзка с очаквания повишен трафик по пътищата към Смолянска област заради откриващият се днес Роженския събор се въвежда временна организация за движение по направленията Пловдив –  Смолян и Смолян – Пловдив. Транзитно преминаващите моторни превозни..

публикувано на 15.07.16 в 08:44
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три..

публикувано на 14.11.13 в 11:14