Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

95 години от създаването на Националната музикална академия

| обновено на 20.08.16 в 11:21
Национална музикална академия "Проф. Панчо Владигеров"

В рубриката "Помните ли..." на предаването "Алегро виваче" отбелязваме 95-годишнината от създаването на Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров" в София.

Тя е основана през 1921 г. с Царски указ на Н.В. Цар Борис ІІІ. Първите преподаватели са Иван Вульпе и Димитър Попиванов - пеене; Никола Абаджиев, Петко Наумов и Ханс Кох - цигулка; Иван Цибулка - виолончело; Иван Торчанов и Андрей Стоянов - пиано; Никола Стефанов - флейта; Димитър Радев и Никола Атанасов - теория на музиката; Добри Христов - народна музика. С годините курсът на обуччение се разширява.

След Втората световна война се нарича Българска държавна консерватория. Наименованието Държавна музикална академия “Проф. Панчо Владигеров” е узаконено през 1995 г. От месец май 2006 г. Академията е има статут на институция с национално значение.


Днес в НМА "П.Владигеров" се изучават 30 специалности, организирани в три факултета: Теоретико-композиторски и диригентски, Инструментален и Вокален, към който са специалностите "Балетно изкуство" и "Поп и джаз изкуство".


Повече за началото чуйте в спомените на проф. д-р Стоян Джуджев, съхранени в Златния фонд на БНР.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14