Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Оперният свят загуби Даниела Деси

Даниела Деси
Снимка: danieladessi.com

Една от най-обичаните и ценени италиански оперни звезди - сопранът Даниела Деси загуби битката с рака и си отиде от света на 59-годишна възраст. 

Скоротечната болест бе повод тя да се оттегли от някои фестивални участия през лятото, но примата вярваше, че ще се върне към концертната си дейност през октомври - такава беше личната ѝ покана към феновете в социалната мрежа Facebook.

Родом от Генуа, Деси живееше щастливо в Бреша заедно с тенора Фабио Армилиато. Той съобщи тъжната вест за кончината ѝ с думите: Кратко, ужасяващо и необяснимо заболяване ни я отне през изминалите няколко месеца. Най-голямата оперна певица от последните 20 години си отиде.

Още през месец май е станало ясно, че болестта е нелечима, но певицата е настояла да участва в благотворителен концерт през юни. Алберто Веронези, директор на фестивала "Пучини" в Торе дел Лаго, заяви: Нейната дискретност я съпровождаше по време на болестта, която тя скри от всички. Един от най-многостранните италиански оперни гласове, същевременно една от най-драматичните и деликатни личности, ни напусна.

Много специалисти и фенове изразиха голямата си тъга от загубата на красивата и талантлива певица.

Погребението на Даниела Деси е на 23 август в катедралата в Бреша.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14