Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Общинският съвет в Ловеч ще обсъди днес план за финансово оздравяване

Снимка: БГНЕС

Общинският съвет в Ловеч ще обсъди днес план за финансово оздравяване, предложен от кмета Корнелия Маринова. Общината има финансови ангажименти за над 23 милиона лева, а просрочените ѝ задължения надхвърлят 2 милиона лева. От БСП се заканиха, че няма да подкрепят плана. 

Бившият кмет на Ловеч, сега общински съветник от БСП, Минчо Казанджиев посочи, че общината не е в затруднено финансово състояние, защото подадената от администрацията във финансовото министерство информация е неточна.

Има редица договори, които не са осчетоводени правилно. Това е чиновническа небрежност, което е от мое време, но е продължила.

Според заместник-кмета Цветан Георгиев общината има поети ангажименти за над 23 милиона лева и натрупани просрочен задължения за над 2 милиона лева. Вече са предприети мерки за увеличаване на данъчните приходи. Планът за оздравяване на общината включва 19 мерки, но ще бъдат добавени и други. Заместник-кметът Цветан Георгиев посочи какво се предвижда:

Въвеждане на „синя зона“, оптимизиране на дейностите в общината, редукция във всички сфери – в културния календар, спортния календар, туристическия календар. Намаляване на разходите в транспорта на общината, поддръжка на автомобили, горива, пътувания.

Минчо Казанджиев каза, че съветниците от БСП са изготвили и внесли свое предложение.

Трябва да се направи щателен анализ на бюджета на общината, което го няма в този план, да се направи анализ на бюджетното салдо и средната събираемост на данъка.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.