Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Младежкият оркестър на ЕС се върна на сцената

| обновено на 06.09.16 в 18:11
Илина Илиева с Младежкия оркестър на ЕС
Снимка: EUYO

За своята 40-годишнина през пролетта Младежкият оркестър на Европейския съюз получи вместо подарък - лоша новина: Дейността на състава, в който свирят млади музиканти от всичките 28 страни-членки, трябваше да бъде прекратена от 1 септември, защото Европейският съюз обяви, че спира субсидирането.


След бурни протести и акции за запазването на институцията, която е символ на обединението на европейските нации и на европейската култура като цяло, много големи имена от съвременната класическа сцена, както и цели престижни професионални оркестри заявиха позицията си в подкрепа на оркестъра. Италианското правителство обяви, че ако не се намерят средства за субсидирането, то ще ги осигури и няма да позволи закриването на EUYO (European Union Youth Orchestra).

Добрата новина е, че на 31 май 2016 г.  Жан-Клод Юнкер обяви решението да бъдат отпуснати средства за турнето на Младежкия оркестър на Европейския съюз, посветено на 40-годишнината от създаването му, както и за дейността му през 2018 г. Сега се търсят спонсори и за 2017 г.

През август младите европейски оркестранти работиха активно с новия си шеф-диригент Василий Петренко и с легендарния маестро Бернард Хайтинк, с когото се представиха и на сцената на Концертгебау - Амстердам.

Повече подробности за подготовката и концертите чуйте в интервюто с Илина Илиева - българката, която е водач на виолите в Младежкия оркестър на Европейския съюз.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Свързани новини

Илина Илиева с Младежкия оркестър на ЕС

ЕС спира субсидирането на Младежкия си оркестър, предстоят протести на музиканти в цяла Европа

Ръководството на Младежкия оркестър на Европейския съюз алармира, че дейността на състава, в който свирят млади музиканти от всичките 28 страни-членки, ще бъде прекратена от 1 септември, защото Европейският съюз спира субсидирането.  Младежкият..

обновено на 19.05.16 в 21:06
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три..

публикувано на 14.11.13 в 11:14