Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Земеделци представиха своята продукция на изложението "Подкрепяме българското" в Ловеч

Снимка: БГНЕС

Държавата трябва да подпомага повече малките земеделски производители и да облага с по-високи данъци вносителите на продукция. Пречка за стопаните са и еднодневните договори, посочиха земеделски производители по време на изложението "Подкрепяме българското" в Ловеч.

Месни и млечни продукти, плодове и зеленчуци, пчелен мед и дори трюфели представиха на изложението производители от региона.

Изложения трябва да има, но трябва да се обърнат и към дребните производители, защото всичките пари отиват при големите производители,  посочи един от присъстващите земеделски производители.

За водния лук субсидии не получавам, а създаваме работни места на много хора. Тази година съм изкарал между 14 и 15 тона - продава се, хората го харесват и е много сладък,  коментира прозиводител на воден лук от региона. 

Нямаме проблем с реализацията, защото стоката сама се продава. Качеството е важно,
 допълни друг земеделец.

Тази година не е зле - имаме загуби от около 5-10 процента при картофа, заради мана по него. В България произвеждаме 30 % от това, което ядем, както и с пипера,  обясни за "Хоризонт" друг участник в изложението в Ловеч.

Това е една от брънките, която ни липсваше в подкрепата на производителите и представянето на нашите стоки и продукти, защото те са едни от първите потърпевши и от глобализацията на пазара,  подчерта заместник-министърът на земеделието и храните Васил Грудев.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.