Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На всички гранични пунктове са монтирани детектори, които ще засичат и най-малката радиация

Снимка: БГНЕС


Пренос на радиоактивни материали през границите ни ще стане почти невъзможен. От днес на всички гранични пунктове има монтирани детектори, които ще засичат и най-малката радиация  През последните три години са разкрити 16 случая на опит за нелегален внос на радиоактивни вещества в България. 

Общо 145 монитора за откриване на радиоактивни вещества вече са на разположение на "Гранична полиция", както и мобилни детектори.
Мирослав Георгиев от Главна дирекция "Гранична полиция".
20 гранични контролно-пропусквателни пунктове, като на практика всички гранични контролно-пропусквателни пунктове по външните граници за ЕС са оборудвани с такова оборудване. В рамките на последните няколко години имаме 16 констатирани случая, от които десет са случаи на незаконен пренос на  радиоактивни ядрени материали през българските граници, три случая, в които са нарушени правилата и условията за транспортиране и съхранение на апаратура с източници на  йонизиращо лъчение и три случая, в които не бяха допуснати на територията на страната дървен материал, който е замърсен с радиоактивен материал от обласкта на Чернобил, където преди доста години стана инцидент.
Техниката е дарение от САЩ и е на стойност близо 35 милиона долара.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.