Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българските музикални вечери в Мюнхен 2015 вече и на компактдиск

Нов компактдиск на европейския музикален пазар съдържа записи от миналогодишното издание на Българските музикални вечери в Мюнхен, Германия, които се провеждат в баварската столица от 2014 г.

Концертът, състоял се в двореца Нимфенбург на 28 ноември 2015 г., е с изцяло българска програма. Представя го пианистката Ивайла Кирова, която освен участник в събитието, е председател на Дружеството за разпространение на българска музика в Германия и артистичен директор на концертния цикъл:
Родината ни липсва повече, когато сме навън, и когато свирим точно българска музика, я свирим с едно особено чувство и ни е може би по-мила, по-скъпа, защото не сме в България.

През 2016 година поредната изява от цикъла отново ще бъде на 28 ноември, но в зала „Карл Орф“, и с нея ще бъде отбелязана 80-ата годишнина от рождението на Красимир Кюркчийски. По този повод ще прозвучи Първия клавирен концерт на композитора. Солисти във вечерта ще бъдат пианистката Ивайла Кирова и цигуларят Мариан Краев. Ще им партнира оркестър "Генезис"  с диригент Йордан Камджалов.

Чуйте в звуковия файл цялото интервю с Ивайла Кирова и изпълнение на Мариан Краев и Ивайла Кирова от компактдиска - първа част из Соната за цигулка и пиано оп.1 от Панчо Владигеров.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14