Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Италианския бароков майстор Стефано Ланди и канадския пианистът, композитор и продуцент Дейвид Фостър

БНР Новини
Дейвид Фостър
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Представяме Ви два албума: David Foster (1986) и издадения през 2001 година диск Homo Fugit Velut Umbra, Човекът изчезва като сянка – вълнуващо пътешествие в музикалния Снимкасвят на италианския бароков майстор Стефано Ланди (26.2.1587 – 28.10.1639), което правим, благодарение на великолепния ансамбъл „Арпеджата“ (L'Arpeggiata) с Кристина Плухар  и певците Марко Бизли - тенор, Йоанете Зомер - сопран, Стефан Ван Дайк - тенор, Ален Бюе - бас. Те ни докосват с последните отблясъци на Високия ренесанс и първите лъчи на изгряващия барок.
По произход канадец, пианистът, композитор и продуцент Дейвид Фостър през 21 век продължи да удивлява музикалния свят с активност и работохолизъм. На DVD и CD се появиха негови пищни концерти, реализирани амбициозни студийни проекти, в т.ч. обработка и аранжименти на произведения от китайски композитори, събрани в продукция (отново на Фостър), предназначена за азиатския пазар.
Както обикновено, впечатлява качеството на споменатите продукции, но разнообразието и изискаността, които срещаме в първия му авторски албум, създаден през 1986 година идват рядко при един артист.
Дори и той да се нарича Дейвид Фостър.

вторник, 13 декември, от 23 часа

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Джеймс Ливайн с Бостънския симфоничен оркестър по време на концерт.

Джеймс Ливайн – диригентът, за когото музиката беше като дишането

Той беше истинска легенда още приживе. Роден на 23 юни 1943 г. в Синсинати, в семейството на баща – цигулар, майка – актриса и дядо – кантор в синагогата, Джеймс Ливайн никога не е имал съмнения относно това, в каква посока трябва да поеме животът му. „За мен музиката е като дишането – казва в едно свое интервю музикантът. – Ако ги нямаше нотите и..

публикувано на 17.04.21 в 07:50

„Надпяване” – фолклорната класация на програма „Христо Ботев”, април 2021

В класацията „Надпяване“ всеки месец ще ви бъде представяна различна музика. Екипът на предаването се старае да бъде на вълните на новите фолклорни жанрове, но и да не забравя традиционното звучене на любимата ни народна музика. В ефира на програма „Христо Ботев“ ще чуете да се надпяват не само прекрасни певци, но и виртуозни инструменталисти. Освен..

обновено на 16.04.21 в 09:45

Магията на българския корен – по-силна от всякога в книгата на Жасмина Бушева-Кацарска

Самодиви, нестинари, змейове, караконджоли, кукери. Всичко това съдържа книгата на Жасмина Бушева-Кацарска „Как се раждат самодивите“. Книга, съставена от седем разказа, които неминуеми отвеждат читателя в един вълшебен свят на фолклорна мистика и приказност. „Тази книга е плод на моята огромна любов към българския фолклор. От дете съм..

публикувано на 15.04.21 в 08:15
Хосе Кура

„Манон Леско“ – в памет на Камен Чанев

Съвсем внезапно и в разцвета на творческите си сили през 2020 г. ни напусна Камен Чанев. През всички години на блестящата си кариера той беше любим изпълнител, аплодиран от публиката във всички театри у нас. Световните му успехи бяха на най-големите сцени. Четири месеца след раздялата с него в Пловдив, театърът, където той представи някои от..

публикувано на 14.04.21 в 12:33

Игор Стравински и старинната руска обредност

„Жар птица“, „Пролетно тайнство“, „Сватба“ – гениални творби, изтръгнати от недрата на една древна ритуалност, нямаща нищо общо с приетите в Париж стереотипи за дребна руска екзотика, олицетворявана с понятията „водка“, „поп“, „болярин“, „балалайка“... Самият Стравински е възроптавал яростно срещу подобни представи за Свещената Русия, при това не..

публикувано на 14.04.21 в 10:45