Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нов диск с участието на Соня Йончева


В края на месец октомври на пазара в Европа излезе нов албум с участието на българската оперна звезда Соня Йончева и това ни накара да  направим всичко възможно, за да се сдобием с този диск във фонотеката на Българското национално радио. След като го чух мога да кажа, че той надмина всичките ми очаквания! В него всичко е прекрасно - и музиката, и изпълнителите!


Това е документален запис от концерт, състоял се на 27-и юни 2016 година в Париж, в театър Шан-з-Eлизе и вкючен в цикъла „Големите гласове“. Действително и двете певици, участващи в концерта, са сред големите гласове на нашето време. Тeхните изяви са на най-престижните сцени по света. Това са българският сопран Соня Йончева и френският мецосопран Карин Дешайе. Те участват в изпълнението на прочутата религиозна творба на Перголези „Стабат Матер“ - едно от последните произведения на починалия на 26-годишна възраст музикален гений.

Изумително, вълнуващо е изпълнението на двете певици! Гласовете им се спяват невероятно и красиво, еднакво чувстват творбата и изграждат музикалните фрази в невероятно съгласие и единомислие. Гласът на Соня Йончева в „Стабат Матер“ е чист, кристален, даже бих си позволила да го нарека „ангелски“. Тя пее съвършено, като музикален инструмент. Дешайе въпреки тембристия си глас на мецосопран, звучи изравнено с Йончева, в изпълнението й няма нищо излишно. Двете големи певици се допълват много сполучливо като звучене. Ансамбъл „Амарилис“ съпровожда певиците в „Стабат матер“ и самостоятелно изпълнява две инструментални пиеси, включени в диска - Соната №14 в сол минор от Франческо Манчини и Кончерто гросо №1 във фа минор от Франческо Дуранте.

Ансамбъл „Амарилис“ - една от най-оригиналните барокови формации на Европа, се ръководи от Елоаз Гайар - изпълнителка на барокова флейта и обой, и Виолен Кошар, която изпълнява партиите на клавесин и орган. Те всички са прекрасни музиканти, които чувстват бароковата музика и я изпълняват съвършено.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14