Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спомен за оперния певец Стефан Еленков

Имаме повод да си припомним един от големите български баси - Стефан Еленков. На 9 януари той можеше да отбележи  80-годишния си юбилей, но съдбата реши друго - Еленков си отиде от този свят на 5 октомври 1997 г., само на 60 години и в разцвета на певческата си кариера.

Той беше истински бас с великолепен по тембър глас, обемен и мощен, с внушително актьорско присъствие. Участвал е в много постановки на Софийската опера - и в комични, и в драматични роли, и винаги впечатляващ. Неговата международна кариера е внушителна - гостува на повече от 100 големи оперни театри по света в 50 различни роли, пее в Париж, Виена, на Залцбургския музикален фестивал, в Миланската Скала и цяла Италия, в САЩ - Сан Франциско и  Питсбърг, в Мадрид, в Болшой театър - не е възможно  да се изброят  сцените,  на които е звучал красивият глас на Стефан Еленков, предизвикал възторжените овации на публиката и възхитените отзиви на критиката.

Ето два отзива от пресата в  Италия:
На оперната сцена в Торино българският певец Стефан Еленков показа високите качества на своята отлична вокалност, на своето актьорско изкуство и сценична игра, толкова подходящи за музикалните и драматични характеристики на главния герой, колкото и освободени от всякаква самоцелна "ефектност".

Българският бас Стефан Еленков се нарежда напълно заслужено сред редиците на най-големите оперни певци с богатия си и чист басов глас.

И нещо любопитно от биографията на певеца - роден във Видин, той завършва Минно-геоложкия институт и започва работа по специалността. Продължението на историята как е станал певец  разказва самият Еленков в интервю от 1997 година, запазено в Златния фонд на БНР. Чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14