Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Забележителни партньори в поредния концерт на пианистката Мария Принц

Камерният цикъл "Мария Принц със звезди на интернационалните сцени и солисти на Софийска филхармония" започна през ноември с гостуване на английския кларинетист Андрю Маринър. Вторият концерт в поредицата предстои в камерната зала "България" на 28 януари, а за него на българска сцена за първи път ще посрещнем две млади французойки, които заемат завидни позиции в европейски оркестри: Софи Дартигалонг е първи фаготист на Виенската филхармония, а Селин Моане е първи обоист на Дрезденската държавна капела. До тях ще застане и кларинетистът от Софийската филхармония Димитър Московски.


В интервю за предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт" 25-годишната Софи Дартигалонг сподели:
Започнах да свиря на китара като дете, защото майка ми свиреше и, разбира се, аз исках да съм като нея. Но по-късно  ми се прииска да свиря на инструмент, който може да се съчетава с други хора – с китарата си винаги сам, а аз исках да свиря в оркестър. Първият ми избор беше кларинетът, защото тогава не познавах фагота. Но няколко години по-късно срещнах един фаготист, преподавател, който направи представяне, Аз бях там заради по-малкия ми брат, но се запалих и бях пленена от звука на фагота. Той има своя чар, притежава гъвкавост и може да бъде клоунът в оркестъра, но също и да пресъздава много различни цветове. Това трогва – поне за мен е така.

А Селин Моане добави част от своята история:
За мен (да свиря на обой) беше въпрос и на късмет, защото родителите ми не са музиканти. И все пак имах шанса да уча в консерватория. Когато бях на седем дори не знаех какво е обой, затова беше приятна изненада, че се влюбих в този инструмент, той ми отвърна със същото и нещата се получиха. Беше лесно в началото - имах големи учители и още отрано ме научиха да имам големи амбиции като музикант.

След концерта в камерната зала "България" Мария Принц заяви:
Щастлива съм, че те се чувстват много добре в България и че очевидно взаимно се харесаха с публиката в Пазарджик и София. Френска програма не винаги се приема така лесно и така радушно.

Интересни подробности за израстването на Софи Дартигалонг и Селин Моане до толкова високи позиции в оркестровата йерархия, за пробива на жените във Виенската филхармония и работата с легендарни диригенти можете да чуете в интервютата в звуковите файлове.

Снимка


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14