Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Александър Земцов: Истински големите звезди като Миша Майски са много добри хора

Александър Земцов
Снимка: БГНЕС

Едно от големите събития в настоящия концертен сезон на Симфоничния оркестър на Българското национално радио е предстоящия му концерт на 27 януари. Той е специален по много причини: С него музикантите ще отпразнуват на сцената на зала "България" 261-вия рожден ден на Моцарт, като изпълнят няколко творби на виенския класик. Освен това на състава ще гостуват две големи имена от световната сцена - виолончелистът Миша Майски, който ще ни предложи своя прочит на прочутите Вариации "Рококо" от Чайковски, и диригентът Александър Земцов, когото неведнъж сме виждали като солист на Радиооркестъра.

Земцов е възпитаник на легендарната московска школа за даровити деца "Гнесини", на консерваторията в Маастрихт и на берлинската академия "Ханс Айслер". В продължение на десет години (до 2011 г.) е водач на виоловата група в Лондонската филхармония и в този период преподава в "Гилдхол скул".

Сега Александър Земцов поделя времето си между соловото и камерно свирене, преподавателската работа във Виена и Лозана, и по-новото си увлечение - дирижирането. Вече втори сезон той е главен диригент на Международния нов симфоничен оркестър в Лвов (Украйна).

В петък Александър Земцов ще осъществи своя диригентски дебют в България, заставайки пред Радиооркестъра. И още нещо той направи за първи път при това си гостуване - даде интервю на български. Чудесното владеене на езика ни има своето обяснение - Саша е съпруг на известната българска кларинетистка Деница Лафчиева.

Разговорът му с Татяна Иванова започва от емоцията да се върне отново в БНР, но вече като диригент. Чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14