Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Забравените тенори на ХХ век: Джон Маккормак

Първата оперна звезда  на ХХ век е безспорно Енрико Карузо! Навсякъде той е бил посрещан като съвременните поп звезди - огромни тълпи обожатели са го чакали на пристанищата и гарите, правил е концерти с хилядна публика на открито, пресата се е интересувала от творческия  и личния му живот, дори и мафията се интересувала от него. Но в същото време, колкото и да е невероятно, е имало още един тенор със същата слава и популярност - ирландецът Джон Маккормак. Той също е бил известен оперен тенор, но като че ли обожанието към него се е дължало на многобройните му концерти, на които е изпълнявал с голямо майсторство освен класическия репертоар и много ирландски народни песни и популярни песни. Това е предизвиквало фурор сред публиката. Така че по известност той е съперничел на Карузо.

Джон Франсис Граф Маккормак е роден на 14-и юни 1884 г. в Атлоун /Ирландия/ и е четвъртото от 11 деца в семейството. От малък пее в църковни хорове - и в родния си град, и в Дъблин, където семейството се премества. В църковния хор на катедралата Сейнт Мери е открит като певец през 1903 година и е удостоен със златен медал на Националния музикален фестивал. Една година учи при Джеймз Джойс, а през 1905 заминава за Италия. В Милано е ученик на Винченцо Сабатини, с когото работи върху контрола на дишането –качество, с което се отличава в певческата си кариера. Разказват, че  на един дъх е можел да изпее 64 ноти в арията на Дон Отавио от „Дон Жуан“на Моцарт. През 1906 дебютира в операта в Савона в „Приятелят Фриц“ на Маскани, следващата година е Туриду от „Селска чест“ в Ковънт Гардън и се налага като най-младия тенор на театъра във водещи роли. След 3 години заминава за САЩ, където е приет възторжено като ярък изпълнител на италиански роли -  пее Едгардо, Алмавива, Пинкертон, Ромео, Каварадоси, Елвино на сцената на Метрополитън. През 1911 участва в световната премиера на „Натома“ от Херберт с партньорка Мери Гардън, прави турне до Австралия с трупата на Нели Мелба. Така се налага като най-известния лиричен тенор на своето време. Въпреки че пее на сцената до 1923 г., той все повече отделя време за концертните си изяви. В САЩ развива и огромна звукозаписна дейност, като в началото записва всичко на италиански език - дори и френските арии. Интересни са записите му на песни, съпровождани с цигулка, особено като се знае, че цигуларят е бил Фриц Крайслер.

Маккормак вероятно е най-много записваният певец на своето време. Участва и в радио програми, а в ерата на звуковото кино през 30-те години  участва и в няколко филма. Даже се установява да живее в Холивуд, още повече, че през 1917 става американски гражданин. През 1938 се завръща в Ирландия и с голям концерт в Роял Албърт Хол слага край на певческата си кариера. Но през Втората световна война изнася благотворителни концерти  за Червения кръст. Почина на 16-и септември 1945 г.

Заради голямата си благотворителна дейност Джон Маккормак е носител на много награди, особено на католическата църква, връчени му лично от Папа Пий ХI. В родния му град и в Дъблин има паметници в негова чест, а през 2014 Ирландия издаде  сребърни монети с неговия лик, по случай 130-годишнината от рождението му.

С  непретенциозност, дружелюбност и пълна естественост ме покори великият ирландец ... Тайната пред широката публика беше неговата искреност. Ако не можеше да изпее убедително една песен, той щеше да я изхвърли. Всяка песен си имаше специално послание от Джон, разказва неговият акомпанятор в последните години на дейността му - знаменитият Джералд Мур.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14