Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Голямата любов като спасение

БНР Новини

„Летящият холандец“ е драматизация по едноименната приказка на Камил Беднарж. Който пък я е написал въз основа на всеизвестната легенда за кораба-призрак на Летящия холандец, страшилището на моретата, всяващо ужас дори в най-силните и смели моряци. И има защо. Нито един кораб, който срещал Летящия холандец, не успявал да доплува до брега. Задавал се буреносен облак и когато се приближавал, моряците виждали черен кораб с кървавочервени платна. На кораба нямало жива душа. Управлявали го призраци на удавени моряци. Страшно, нали? Преди много, много години по моретата кръстосвал истински кораб на истински холандски капитан. Корабът бил толкова бърз, колкото никой друг кораб, а капитанът бил толкова самонадеян, колкото никой друг капитан. Но високомерието му му струвало твърде скъпо. Бил наказан да се скита навеки по солените води. Задето искал да бъде по-силен дори от вихъра, който му пречел да заобиколи скалите. Точно затова бил наказан да плува навеки като призрак, докато не победи вихъра, който е непобедим. Моряците спорели дали е орисан така тежко заради своята упоритост или защото е проклел небето и земята. Така или иначе, като във всяка приказка, а и като в истинския живот, на Летящия холандец му била оставена една малка надежда за изкупление. Веднъж на седем години той можел да слезе на сушата и да потърси истинската любов. Ако я намери, ще бъде спасен и ще завърши дните си като всеки почтен човек. Ако обаче не я намери, още седем години ще кръстосва моретата. Въпреки че според моряците да намериш истинската любов е по-трудно, отколкото да намериш златно съкровище, все пак слушайте, за да разберете какво ще се случи. Освен с думи, тази приказка е разказана и с великолепната музика на Рихард Вагнер.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Начало на конкурса „Искри“2022

Започна 39-ото издание на националния конкурс „Искри“ – най-старият литературен конкурс за деца в България. Конкурсът не задава определена тема и дава пълна свобода на участниците в него. Ако все още не сте навършили 17 години, можете да ни изпратите ваши приказки, разкази, стихотворения или гатанки – всеки има право да участва с не повече от..

публикувано на 01.03.22 в 11:15
„Искри“ 2018

Старт на 36 Национален конкурс за детско литературно творчество „Искри“ 2019

Децата, които пишат, с нетърпение очакват поредното издание на „Искри“ – най-старият литературен конкурс за деца в България. Днес програма „Христо Ботев“ обявява началото на „Искри“ 2019. Конкурсът не задава определена тема и дава пълна свобода на участниците в него. Ако все още не сте навършили 17 години, можете да ни изпратите ваши приказки, разкази,..

обновено на 28.02.19 в 11:06

Сансовино и Венеция

Италианският архитект Якопо Сансовино е бил много важна фигура в развитието на венецианската архитектура. Той е първият, който въвежда стила на Късния Ренесанс във Венеция през 16 век. Като главен архитект на Венеция прави проект за обновяване на центъра на града и превръщането му в символ на свободната република. Започва строеж на поредица от сгради,..

публикувано на 13.02.19 в 08:10

Кой развали времето?

„А, какво чудесно време! Точно за разходка! Но защо летя с краката нагоре, каква е тая вода, която ме облива и носи, носи и облива, май че времето се развали…“. Това си мърмори папагала от африканската приказка „Как боата развали времето“. Можете да я чуете в понеделник, на 11 февруари . „Някога, много много отдавна, небето било ниско. То било толкова..

публикувано на 10.02.19 в 08:05

Кои са професиите на бъдещето?

Неделното ни детско предаване е за всички Вас, които не отлепвате очи от смартфоните си. Ако се чудите защо избрахме тази тема, та обичайно вкъщи ви се карат, когато седите постоянно с телефон в ръка, то е защото ще си говорим за професиите на бъдещето. В морската ни столица Варна се запознахме с Борис Георгиев и с Галин Желязков, специалисти по виртуална..

публикувано на 09.02.19 в 08:00