Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лия Петрова ще изсвири за първи път в София цигулковия концерт на Карл Нилсен

Лия Петрова

Лия Петрова - носителка на първа награда от престижния конкурс за цигулари “Карл Нилсен” в Дания през 2016 г., ще бъде солистка в концерта на Симфоничния оркестър на БНР на 10 март от 19.30 часа в зала “България”. Диригентът Росен Гергов е подбрал в програмата произведение от българския композитор Мирослав Данев - Пасакалия и Токата, Симфония №7 от Сергей Прокофиев и Концерт за цигулка и оркестър от Карл Нилсен – големия датски композитор, диригент и цигулар, чието име носи престижното състезание. Именно в тази надпревара Лия Петрова спечели овации и най-високо отличие с виртуозното си изпълнение на изключително трудния Концерт за цигулка от Нилсен, написан през 1911 година.


Големият успех на конкурса в Дания само затвърди мнението, че младата Лия Петрова е една от големите български надежди на световната сцена. 26-годишната цигуларка от дете е в центъра на вниманието с таланта си, както и с многобройните си награди. Възпитаничка на Националното музикално училище „Любомир Пипков" в София, на 8 години тя получава Моцартов медал като най-млад артист на ЮНЕСКО.

От 2010 година Лия е студентка на прочутия цигулар и педагог Огюстен Дюме във Висшето училище "Кралица Елизабет" в Брюксел. По-късно се обучава и в музикалната академия "Ханс Айслер" в Берлин. През пролетта на 2011 година е поканена за участие в цикъл концерти "Марта Аргерич и приятели" в Атина, където свири камерна музика заедно с легендарната пианистка, с Рено Капюсон, Юри Башмет, Миша Майски и др.

Лия Петрова е носител на наградата "Млад музикант на годината 2007" в националната анкета на предаването за класическа музика "Алегро виваче" по програма "Хоризонт".

Чуйте в звуковия файл интервю с младата цигуларка, излъчено в предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Свързани новини

Лия Петрова

Лия Петрова спечели първа награда на конкурса "Карл Нилсен" 2016

25-годишната българка достигна до финала на престижното състезание за цигулари в Дания след тежък подбор измежду 24-ма кандидати от целия свят. На 19 април шестима полуфиналисти имаха за задача да интерпретират по един от концертите за цигулка на Моцарт...

обновено на 07.05.16 в 18:57
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три..

публикувано на 14.11.13 в 11:14