Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изложбата "По пътя на българските градинари" гостува в Смолян

Смолян
Снимка: БГНЕС

В Регионалния исторически музей "Стою Шишков" - Смолян ще бъде открита гостуваща изложба на Изследователския институт при посолството на Унгария "По пътя на българските градинари".

Изложбата е създадена по повод 100-годишнината на Дружеството на българите в Унгария с подкрепата на Българското републиканско самоуправление в Унгария през 2014 година. Тя представя традиционното българско градинарство в Унгария. В началото на ХХ век в квартал Зугло на Будапеща българското градинарство процъфтява. Първоначално българските градинари пристигат в Австро-Унгария в т.нар. "организирани градинарски тайфи" в края на XIX и началото на XX век. Втората фаза на заселване на градинарите в Унгария е в периода между двете световни войни. Най-много градинари пристигат от региона на Велико Търново. 

Важен елемент в българското градинарство е организацията на работата и напояването. Изложбата е представена на повече от 10 места в България. Гостуването в Смолян е посветено на 15 март – Националния празник на Унгария.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14