Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Арденца" отбелязва 80 години от първите излъчвания на музика за клавирно трио в радиоефира

В книгата си "Музиката в Българското радио 1930-1944" д-р Антоанета Радославова-Дойчева изследва раждането на много от българските камерни състави след основаването на Българското национално радио. Когато в ефир започва да звучи музика, изпълнявана "на живо", освен многото видни солисти - певци и инструменталисти, се появяват и нови ансамбли като Струнен квартет "Лечев", Софийски духов квинтет, Камерен радиохор и др.


На 17 март 2017 г. от 19 часа, с концерт в Първо студио на БНР трио "Арденца" ще напомни за първопроходците в жанра клавирно трио и за първите излъчвания на произведения за този състав в радиоефира преди 80 години.

В състава свирят пианистката Даниела Дикова и двама концертмайстори от Симфоничния оркестър на БНР - Галина Койчева - цигулка и Константин Евтимов - виолончело, а в програмата на концерта им са включени творби от Георги Златев-Черкин, Макс Брух (неговото Клавирно трио оп. 5 в до минор ще има първо изпълнение в България) и Сергей Рахманинов.

След едно изследване в Държавния архив и в архива на Димитър Ненов се оказа, че в България има уникално създаване на камерната музика - поради радиоразпространението. И поради това, че е трябвало да се свирят "на живо" концерти, за да може да има музикална програма Радиото, тогава дошлите от чужбина музиканти, които са се учили там и са се върнали, за да поставят основите на българската музикална култура, са започнали да сформират състави. И така, точно преди 80 години за пръв път е имало излъчване с клавирно трио, сподели в предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт" пианистката Даниела Дикова.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14