Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В. Чуков: Няма да има по-сериозни действия в Сирия от страна на САЩ

Руслан Трад: Може да има още удари от страна на американците; нашите институции не са подготвени за мигрантска вълна

| обновено на 07.04.17 в 09:41
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Близо 60 ракети са изстреляни от американски кораби в Средиземно море по позиции на сирийската армия. Президентът на САЩ Доналд Тръмп поясни, че нападението е в отговор на атаката с химическо оръжие от режима на Башар Асад срещу цивилни. Поразена е базата, откъдето са излетели сирийските самолети, които във вторник атакуваха контролиран от бунтовниците район, при което загинаха най-малко 70 души. Доналд Тръмп призова "всички цивилизовани страни" да се присъединят към САЩ, за да се сложи край на кръвопролитията в Сирия. По думите на Тръмп атаката е била "жизнено важна за националните интереси" на САЩ. Той заяви, че сирийският режим несъмнено притежава забранените химически оръжия и че САЩ трябва да предотвратят и спрат разпространяването и използването им. Пентагонът обяви, че Русия е била уведомена предварително за предстоящите въздушни удари по база на сирийските ВВС край Хомс, предаде Ройтерс. От думите на източник от Пентагона стана ясно, че на летището е имало руски самолети, но те не са били поразени. Сирийската държавна телевизия съобщи за поражения и човешки жертви в района.

Няма как САЩ да нанесат такива удари без предварително съгласуване с руската страна. Това коментира в предаването "Преди всички" арабистът проф. Владимир Чуков. Той предположи, че няма да има по-сериозни действия от страна на американците:

Това, което се случи снощи, е част от отговора или по-скоро изпълнение на концепцията за национална сигурност на САЩ, в която е писано много ясно, при субект, който използва средства за масово поражение, трябва да има съответна намеса на американската страна – нещо, което не направи Барак Обама.

Журналистът и анализатор Руслан Трад изрази опасения, че ситуацията може да е по-сериозна, отколкото я представят политическите съветници:

През нощта започна евакуацията на сирийски семейства, на генерали, които заминаха към Ливан. Иранците също изтеглиха свои дипломати, включително и техните семейства, в посока Южен Ливан. През нощта започна и преместването на военна техника от военни бази, не само в Хомс, но и в Дамаск. Така че може да очакваме още удари от страна на САЩ. Разбира се, ако не беше химическата атака, която е категорично ясно вече, че е извършена от правителствените сили на Сирия, нямаше да видим и този епизод тази нощ.

Трад коментира и приближаващата нова мигрантска вълна и справянето на страната с тази криза:

Съвсем скоро пак ще започне истерията с бежанските вълни, защото идва лятото, военните конфликти не са спрели и нашата граница е една от първите след Турция, които ще бъдат засегнати. Ние обаче продължаваме да нямаме никакъв план. Това, което е най-притеснително, е, че какъвто и план да се приема, той просто бива премахван от друга политическа формация, само за да направи напук на своите политически опоненти. Ние нямаме единство в съставяне на рамката за интеграция, нямаме никаква идея как да я приложим, защото ние на хартия имаме подобен план, като държава, но нашите институции в момента са, меко казано, неподготвени да прилагат тази рамка и виждаме резултатите. Губим време и това тепърва ще се отрази.

В звуковия файл можете да чуете интервютата на Лора Търколева с проф. Владимир Чуков и с Руслан Трад по темата.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Свързани новини

Съединените щати са изстреляли 59 ракети "Томахоук" срещу сирийска военновъздушна база

САЩ нанесоха първи ракетни удари по военновъздушна база на сирийския режим в отговор на предполагаемата атака с химическо оръжие, приписвана на армията на Башар Асад . Ударът по въздушната база "Шейрат" е нанесен с близо 60 ракети "Томахоук", изстреляни от..

обновено на 07.04.17 в 12:16

Русия прекратява споразумението със САЩ за избягване на сблъсъци между техните сили в небето над Сирия

Руският президент Владимир Путин смята американския удар срещу сирийска авиобаза за агресия срещу суверенна държава , заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от руските информационни агенции. Президентът Путин смята американските..

обновено на 07.04.17 в 15:05

Много държави изразиха подкрепата си за въздушните удари на САЩ срещу сирийски военни позиции

Израел, Саудитска Арабия, Великобритания, Австралия, както и сирийската опозиция бяха първите, които изразиха пълната си подкрепа за американските въздушни удари срещу сирийската армия. Съединените щати информираха Франция преди ракетните удари срещу..

обновено на 07.04.17 в 12:27