Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

198 са театралните творци, които до момента са били удостоени с наградите "Аскеер"

Снимка: БГНЕС



198 са театралните творци, които до момента са били удостоени с наградите "Аскеер" от тяхното създаване. 
Тази година отличията ще бъдат връчени на 24 май, а носител на наградата за цялостен принос ще бъде големият български драматург Константин Илиев
Вече  дългогодишна история и много наградени. Това отчете председателят на фондация "Аскеер" Милен Миланов.

Наградите Аскеер са единствени по рода си. Те са автентични, самоотвержен, неказионен глас на театралното съсловие. Всяка от тях е професионален естетически избор на хора, правещи театър. 198 са творците, удостоени със статуетката на рицаря Аскеер, дело на професор Георги Чапкънов-Чапа.

За режисура са номинирани Дияна Добрева, Григор Антонов и Стайко Мурджев. За най добро представление "Богът на касапницата" от Ясмина Реза, постановка на Антон Угринов в народен театър "Иван Вазов", "Великденско вино" от Константин Илиев, постановка на Весела Василева в общински театър "Възраждане" и "Еквус" на Питър Шафър, постановка на Стайко Мурджев в младежки театър "Николай Бинев".
Още за наградите чуйте в репортажа на Лъчезар Цветков в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14