Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Красимира Стоянова в „Аида“ на Верди

БНР Новини
Джордж Гагнидзе в ролята на Амонасро и Красимира Стоянова в ролята на Аида
Снимка: Marty Sohl / Metropolitan Opera

На 15 април под палката на Даниеле Рустиони в „Метрополитън опера“ в Ню Йорк прозвуча спектакълът на „Аида“ – най-популярната оперна драма на Джузепе Верди за забранената любов в древен Египет. Нашето сопрано Красимира Стоянова пее в главната роля на поробената етиопска принцеса Аида, неин партньор е тенорът Рикардо Маси като египетския военачалник Радамес. Звездният състав се попълва с Виолета Урмана като дъщерята на фараона Амнерис и Джордж Гагнидзе като Амонасро, царят на Етиопия, диригент е маестро Даниеле Рустиони.
Премиерата на „Аида“ е на 24 декември 1871 г., Верди я пише специално за новооткрития оперен театър в Кайро. Затова и не е учудващо, че сюжетът е нетипичен и екзотичен за италианския майстор. Историята е замислена от френския египтолог Огюст Мариет, но Верди не иска да пише гранд опера в парижки стил и затова избира за свой либретист Антонио Гисланцони. Със сигурност обаче остават някои характерни белези за френската гранд опера – балетни номера, възможности за визуален спектакъл, огромни „музикални сили“ и оркестрова звучност. Партитурата на Верди е разкошен образец за екзотика и романтизъм. И, разбира се, композиторът съвсем не иска пресъздаване на автентичния звук на древен Египет и неговата музика, а по-скоро търси да предизвика подобно усещане с всички средства на музикалния език.

Действащи лица:
• Аида, етиопска принцеса, робиня (сопрано) – Красимира Стоянова
• Фараонът на Египет (бас) – Соломън Хауард
• Амнерис, негова дъщеря (мецосопрано) – Виолета Урмана
• Радамес, египетски военачалник (тенор) – Рикардо Маси
• Амонасро, цар на Етиопия (баритон) – Джордж Гагнидзе
• Рамфис, върховен жрец (бас) – Джеймс Морис
Хорът и оркестърът на Метрополитън опера
Диригент – Даниеле Рустиони


Съдържание на операта „Аида“

събота, 22 април, от 20 часа



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Монтеки и Капулети кръстосват шпаги на оперната сцена в Лиеж

Сезонът на Кралската опера на Валония в Лиеж продължи през май с белкантова музика и пет представления на "Капулети и Монтеки" на Винченцо Белини. Шестата опера на бележития сицилиански майстор вижда бял свят по време на карнавалния сезон във Венеция през 1830 г. Белини написва творбата само за шест седмици, изпълнявайки спешна поръчка на импресариото..

публикувано на 16.06.24 в 08:20

Програмата на Еврокласик ноктюрно от 16 до 30 юни 2024 г.

16 юни 3.00 часа – Лудвиг ван Бетовен (1770-1827), Missa Solemnis (Тържествена меса) в Ре мажор, оп. 123. Изпълняват Луси Кроу (сопран), Ан Халенберг (мецосопран), Джовани Сала (тенор), Уилям Томас (бас), хор Монтеверди и Революционен и романтичен оркестър. Диригент Джон Елиът Гардинър. 4.14 часа – Лудвиг ван Бетовен (1770-1827), Клавирно трио в Си..

публикувано на 15.06.24 в 12:05

160 години от рождението на Рихард Щраус

На 11 юни 1864 г. в Мюнхен се ражда композиторът Рихард Щраус. Много трудно е да се определи с кои свои произведения той остава в историята – с оперите, симфоничните поеми или с песните си. Но едно е ясно – посвещава живота си на Нейно величество Музиката и ни дарява в наследство 16 опери, 2 симфонии и 8 симфонични поеми, 2 концерта за валдхорна и над 200..

публикувано на 15.06.24 в 07:55
Максим Цеков

Максим Цеков – австрийският цигулар от български произход

"Лауреатите" е нов музикален проект на Оркестър "Кантус Фирмус", който започна с концерт в началото на седмицата. Публиката се потопи в духа на романтизма чрез мелодиите на Шуберт и Чайковски и новата пиеса за цигулка "Смиляна" от Георги Андреев. Солист и концертмайстор на оркестъра бе едва 23 -годишният Максим Цеков . Той е лауреат от престижни..

обновено на 14.06.24 в 12:33
Орлин Горанов

Орлин Горанов: Музиката е най-висшият език между разумните същества

С неподражаемия си глас и артистична харизма Орлин Горанов вече повече от половин век е на върха на българската музикална сцена. Обичаният от поколения българи певец е в студиото на "Нашият ден", за да говори за предстоящите срещи с публиката и нестихващото творческо вдъхновение. Орлин Горанов ще отпразнува своите "50 години магия" с..

публикувано на 14.06.24 в 11:00