Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Реквием за април 1876 година

БНР Новини
Къща-музей Тодор Каблешков
Снимка: БГНЕС

Предаването е едно завръщане в миналото, за да си спомним за величавите, макар и трагични дни на април 1876 година, които никога не бива да забравяме. Даже само заради по-младите.
Ако пътувате по подбалканския път, отбийте се от Зли дол към град Клисура и няма да съжалявате. На нас, българите, той е известен най-вече с героичното си участие в Априлското въстание, подвигът на жителите му и драматичните събития след неговото потушаване, вдъхновили Вазов да опише в един от най-хубавите български романи „Под игото”, „пиянството на един народ.”
Трябва да чуете това предаване, за да научите повече за живота и на Райна Футекова от Панагюрище – главна учителка в девическото училище, която е само на 20 години когато шие главното знаме на въстаниците. Ние, българите, я наричаме Райна княгиня.
Отделил съм много място и на Копривщица, и на Перущица, на Брацигово и нейният герой Васил Петлешков, изрекъл с невероятно мъжество думите, с които остана завинаги в нашата история: Сам съм – други няма. Аз водих, аз заповядах, други не търсете.
Ако днес с гордост се наричаме граждани на света, не бива да забравяме, че нямаше да ни има като държава, ако не беше подвигът на онези синове на България, които положиха главите си за нашата свобода.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

© WWF
Надживели динозаврите, днес есетрите са на ръба на изчезването.

Да спасим дивите есетри в Дунав

Есетрите са древни риби, които са се появили на Земята още преди 200 милиона години. Броят на диви есетри в последните години драстично намалява вследствие на свръхулов, незаконна търговия с хайвер, силни изменения на естествения вид на големите реки, които са естественото им местообитание. Есетровите риби са най-застрашеното семейство..

публикувано на 22.07.24 в 08:10

В Армения посрещат Мисис Европа като коронована особа

Пловдивчанката Манита Вартан гостува в "Покана за пътуване" броени дни след като спечели за България короната на Мисис Европа през ноември миналата година. Тогава тя разкри интересни подробности за конкурса, който се проведе в Истанбул, за отношенията между 35-те претендентки, за благотворителните инициативи. В интервюто Манита спомена, че макар..

публикувано на 19.07.24 в 17:50
Росена Добрева и Цвета Николова

Росена Добрева: Добрите и смели хора не бива да бъдат забравяни

Тя е 16 годишно момиче и наесен ще бъде в 10 клас. Родена е и живее в гр. Стралджа – градче близо до Ямбол. Като повечето млади хора, родени в малък град, тя е притеснителна и с неоснователно ниско самочувствие, което, надявам се, скоро ще преодолее. Обича да пише и се интересува от съвременна българска литература. На тазгодишния – 11 пореден,..

публикувано на 19.07.24 в 10:38

Когато адреналинът те кара да се чувстваш жив

Павлин Митев е незрящ приключенец, който обича да си поставя високи цели. Активното спортуване е неизменна част от неговия живот. Планинското катерене и тандемното колоездене му доставят истинско удоволствие. Изминавал е определени маршрути на Витоша единствено със своето куче водач. Затова и се шегува, казвайки през усмивка, че тази планина може да..

публикувано на 19.07.24 в 08:05
Орхидея бръмбарче или пчелица (снимка: Джули Костова, група

Орхидеите в България: Епизод 3 – Размножаване и еволюция

Цикълът от пет предавания "Орхидеите в България" запознава слушателите със света на най-голямото семейство в царството на растенията – това на Орхидеите или Orchidacea. Загадъчни, красиви, смятани за сексуални хитреци в растителния свят, орхидеите не са само пищните тропически бижута, които пътешествениците и до днес откриват в девствените гори,..

публикувано на 18.07.24 в 11:13