Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Искам, 22 април: Керуак

БНР Новини
Джак Керуак и неговият роман

Великото преселение около Великденските празници ни дойде в повече. Освен, че не умее да празнува – тема, която също ще засегнем някой ден, българинът не умее и да… пътува. Пълзящ мравуняк от целия спектър возила – от луксозни лимузини до невероятни трошки, по разпадаща се „магистрала“, не е път. Пътят е алтернативата на всичко това: с автомобил, но по друг път или в друго време; с велосипед, извън вонливия поток; на стоп, макар че легендарните времена на вдигнатия палец останаха някъде в безвремието на зрелия социализъм… През 2017 се навършват 60 години от публикуването на една от великите книги посветена на пътя. Пътят като призив за нов живот. Отправя го някой си Джак, а заглавието на опуса му е „По пътя“. Думата на деня е Керуак.
Гост в студиото е Марина Великова – изключителна музикантка, посветила се на етномузиката, поводът – предстоящият концерт на група „ОМ“.
Гонките за земя в Америка, които са в основата на сюжета на филма „Далече, далече“ с Том Круз и Никол Кидман, и Денят на земята са сред събитията в Бележки върху календара. Отбелязваме рожденици като Имануел Кант, Владимир Набоков, Ленин, Исей Мияке, а също смъртта на Мигел де Сервантес.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изложба с произведения на Наум Хаджимладенов в София

През лятото на 2024 година се навършват 130 години от рождението на изтъкнатия български художник, живописец и график Наум Хаджимладенов (1894 -1985 г.). Годишнината се отбелязва с възпоменателна изложба в Художествената галерия "Проф. Васил Захариев" в родния град на твореца Самоков и столичната галерия Artmark . Наум Хаджимладенов е един от..

публикувано на 27.08.24 в 08:10

Хуан Карлос Отеро ще води първия у нас професионален уъркшоп по фламенко

Испанският хореограф, танцьор и преподавател Хуан Карлос Отеро пристига след броени дни в нашата страна. В София той ще води първия за България професионален уъркшоп по фламенко танц. Заниманията ще се проведат от 7 до 11 септември в Регионалния център за съвременно изкуство "Топлоцентрала", а организатор е фондация "Ден Гри". Уъркшопът, който е..

публикувано на 26.08.24 в 17:50
Георги Караманев, Етиен Янев и Радина Владимирова

Дигитални двойници – за и против

Искате ли да общувате с дигитален двойник на ваш близък или любим човек? Бихте ли позволили вашите близки да общуват с ваш дигитален двойник след вашата смърт? Къде са границите на идентичността, човешкото и добрия вкус в дигитална среда? “Вечното аз” е във фокуса на дискусията в това издание на “Гласът на времето”. В него се обсъжда възможността..

публикувано на 26.08.24 в 16:00
Александра Георгиева

Големият приз на "Речни ноти" е за Александра Георгиева от Бургас

Александра Георгиева от Бургас спечели голямата награда на 23-ото издание на Международния конкурс "Речни ноти", който се проведе в Тутракан. Наградата ѝ беше връчена от председателя на журито, композитора Хайгашод Агасян, съобщават организаторите за БТА. Тази година в конкурса участваха над  100 млади изпълнители  от цялата страна, Полша, Румъния и..

публикувано на 26.08.24 в 11:47

Възпитаници на НХА с изложба на "Аполония"

Националната художествена академия представя изложба на свои възпитаници в рамките на 40-ото издание на Празниците на изкуствата „Аполония“. Експозицията ще бъде подредена в Художествена галерия – Созопол от 28 август до 7 септември , съобщават от НХА. По думите на екипа изложбата представя дипломни работи и проекти на студенти от специалностите..

публикувано на 26.08.24 в 11:14