Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жером Сент-Мари: Президентският вот във Франция ще бъде избор на обществен модел

В края на кампанията хората се страхуват и тези страхове могат да ги накарат да гласуват масово, смята френският политолог

Жером Сент-Мари
Снимка: личен архив

Утре е първият тур на президентските избори във Франция, които наблюдателите определят като най-непредвидимите от десетилетия. Четирима от от общо 11 кандидати са с реални шансове да достигнат до балотажа на 7 май. Фаворити остават лидерът на Националния фронт Марин льо Пен и центристът Еманюел Макрон. През последната седмица обаче подкрепата за крайно левия Жан-Люк Меланшон се увеличи двойно, а кандидатът на консерваторите Франсоа Фийон съхранява добри позиции въпреки разследването срещу него за финансови злоупотреби. 

В коментар  на динамиката на електоралните нагласи във Франция за предаването "Събота 150" френският политически анализатор Жером Сент-Мари очерта пробивът на Меланшон като основна тенденция на финалната права на предизборната кампания. Политологът обаче отбеляза, че Льо Пен и Макрон все пак остават фаворити за балотажа:
Главният феномен през последните седмици е пробивът на един кандидат от левицата, който беше подкрепен от Комунистическата партия, но отиде отвъд пределите на електората й. Става дума за Жан-Люк Меланшон. За няколко седмици подкрепата за него нарасна от 10 на 20%. Г-н Фийон винаги се е движил между 18 и 21%. Всъщност тези двама кандидати, Франсоа Фийон и Жан-Люк Меланшон, сякаш бяха в позиция да се класират за балотажа допреди няколко дни. Днес изглежда, че все пак Марин льо Пен, подкрепата за която значително спадна, но после пак тръгна нагоре и най-вече Еманюел Макрон ще отидат на втори тур.

Двамата кандидати с най-големи шансове за балотаж, г-жа Льо Пен и г-н Макрон, не са десни и леви в класическия смисъл, отбеляза още анализаторът, като обясни:
Имаме кандидат на крайната десница, който отказва да се позиционира вляво или вдясно. Имаме и г-н Макрон, който привлече хора и от левицата, и от десницата, за да предложи някакъв вид нов центризъм, прекалено реформаторски и проевропейски. Накратко, изправени сме пред съвсем нов политически избор.

Главният залог на тези президентски избори е мястото на Франция в Европа, подчерта още Сент-Мари, като добави: Французите разбраха това. Тези избори са избор на обществен модел. Искаме ли да запазим френската социална система такава, каквато е или пък е по-модерно и по-ефикасно да преминем към една по-либерална система.

Политологът очаква висока избирателната активност на вота заради опасенията на избирателите от някои от елементите в програмите на кандидатите:

Мисля, че избирателната активност най-малкото ще бъде равна на тази от 2012г., т.е. 80%. Кампанията заинтригува хората. В края на кампанията хората се страхуват. Страхуват се от програмата на г-н Меланшон. Страхуват се от антиевропейската програма на Марин льо Пен. Страхуват се и от програмата за реформи на Еманюел Макрон или на Франсоа Фийон. Всички тези страхове могат да накарат французите да гласуват масово.

Сент-Мари не смята, че престрелката в четвъртък вечерта на Жанз-Елизе няма да повлияе особено на вота: За съжаление французите свикнаха с такива атаки, отбеляза анализаторът.

Цялото интервю слушайте от звуковия файл. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Свързани новини

Ден на размисъл във Франция преди първия тур на президентските избори утре

Последните социологически проучвания затвърждават прогнозите за оспорвана надпревара и близки резултати на четиримата водещи кандидати. Това са центристът Еманюел Макрон , крайнодясната Марин льо Пен , консерваторът Франсоа Фийон и левият кандидат..

публикувано на 22.04.17 в 07:58