Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Напусна ни актьорът Мирослав Косев

4
Мирослав Косев в ролята на мосю Трике в "Евгений Онегин" по А. С. Пушкин
Снимка: театър „Българска армия“
Актьорът Мирослав Косев от театър „Българска армия“ почина вчера след кратко тежко боледуване.
Мирослав Косев е роден на 20 юни 1953 година. През 1979 година завършва ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“ в класа на проф. Филип Филипов. Започва творческия си път на сцената на Драматичния театър в Пазарджик, а от 1986 година е един от най-талантливите актьори в трупата на театър „Българска армия“, с участие в над 50 постановки.
Носител е на наградата „Икар 2008“ в категорията „Поддържаща мъжка роля“ за ролята на Сорин в „Чайка“ от А. П. Чехов, режисьор Крикор Азарян.
Сред забележителните му роли са още Капулети в "Ромео и Жулиета" от Уилям Шекспир, Мосю Трике в "Евгений Онегин" по А. С. Пушкин, Иванов в “Иванов” от А. П. Чехов, Астров във “Вуйчо Ваньо” от А. П. Чехов, Том в “Стъклената менажерия” от Т. Уилямс, Мати в “Г-н Пунтила и неговия слуга Мати” от Б. Брехт, Захария Койчев в "Да отвориш рана" от Боян Папазов, Княз Фредерик и Княз-изгнаник - "Както ви харесва" от Уилям Шекспир, "Декамерон" по Джовани Бокачо, Кръчмаря в "Да разлаем кучетата" от Емил Атанасов, Марко Петрович в "В полите на Витоша" от П. К. Яворов и много други.
Мирослав Косев участва също в спектакли на Телевизионния театър и в над 25 игрални филма.
Поклонението пред тленните останки на Мирослав Косев е  в събота, 29 април, от 13 часа в столичния храм „Свети великомъченик Георги Победоносец“ (на бул. „Патриарх Евтимий“).

В галерията: Мирослав Косев в сцени от спектаклите "Декамерон" по Джовани Бокачо, "Да разлаем кучетата" от Емил Атанасов и "Много шум за нищо" от Уилям Шекспир (снимки: театър „Българска армия“)
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Ново издание на "Книга на безпокойството" на големия Фернандо Песоа

Преводачката Даринка Кирчева представя новото издание на тази енигматична творба на големия португалски поет, писател и есеист Феранандо Песоа. Настоящото издание се основава на подбора и тематична подредба на Мария Хосе де Ланкастре – професор по португалска литература и преводачка на Песоа на италиански, включващо откъси според желанието на самия..

публикувано на 05.12.22 в 15:50
Традиционното женско облекло при християните от Голо Бърдо, Албания.

Защо е важно да съхраним културно-историческо наследство на българите в Албания?

Срещата на върха ЕС и Западни Балкани за първи път се провежда в  Албания – страна, която не е част от ЕС. Лидерите на 27-те и шестте държави от Западните Балкани ще обсъдят стратегическото партньорство и развитието на политическия диалог с Европейския съюз, преодоляването на негативните социално-икономически последици от войната в Украйна и..

публикувано на 05.12.22 в 15:50

Историческият музей в Белоградчик

Един природен феномен – Белоградчишки скали, направи още по-популярен град Белоградчик, когато на тези причудливи скални образувания беше отредено 77 място, сред 260 природни обекта, в конкурс през 2009 г. за определяне на новите 7 природни чудеса на света. Белоградчишките скали се р азпростират на приблизително 30 км дължина, до 5 км ширина и до 200 м..

публикувано на 05.12.22 в 14:50

"С усилие към звездите" – новите перспективи за младите таланти

За четвърта поредна година фондация "Културни перспективи" дава възможност на младите таланти в България в пет области в изкуството, като предоставя възможност за кандидатстване за национална стипендия "С усилие към звездите". Националната стипендия "С усилие към звездите" е изградена като инструмент за растеж и развитие на млади таланти. Подкрепата,..

публикувано на 05.12.22 в 10:35
Цветомила Димитрова

"Дъщерите на тъкачната вила" – втора част от поредицата на Ане Якобс

Новата книга "Дъщерите на тъкачната вила" на немската авторка – Ане Якобс събира в сюжета си едно могъщо семейство. Драматични обрати. Имение, което крие повече от една тайна. Действието се развива в Аугсбург, 1916 година. Над бляскавия живот в семейното имение на богатите индустриалци Мелцер надвисва сянката на историческите събития. Дъщерите..

публикувано на 05.12.22 в 09:37