Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Четвъртък, 4 май

Избрано от програмата

от 0.30 до 1.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия
Радиоенциклопедия за Енциклопедията
Енциклопедиите – история и съвременност

от 1.00 до 2.00 часа
Музиката, която обичам
Избрани моменти от концертния албум Unplugged на Алиша Кийс.

от 2.00 до 3.00 часа
Запазена марка „Радиотеатър“
„Амадеус“ от Питър Шафър – 1 част 

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Екзотичен традиционен фолклор и уърлд от Далечния Изток – Китай и Южна Корея. Участват ансамбли за автентична музика и корейците „Гонг Мьонг“, посещавали България, които умело вплитат традицията в своите композиции и импровизации.

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Цветомир Петков, Радостина Йовкова, Стоян Ганчев, Снежана Витанова и други.

от 6.00 до 7.00 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 7.15 до 10.00 часа
Нашият ден
• България и светът на този ден: Спомен за Георги Аспарухов-Гунди.
• По-здрави: Мит или реалност са храните, стимулиращи мозъчната дейност – с проф. Божидар Попов.
• Сутрешен гост: Един потомствен коминочистач - за съвременните предизвикателства на древната професия в Международния ден на пожарникарите и професионален празник на металурзи и коминочистачи.
• 25 години по-късно: каква е съдбата на участниците в българския батальон в състава на мироопазващите сили на ООН в Камбоджа, част от които са наградени с почетния медал на ООН „В служба на мира“ – разговор с представител на Сдружение „4 май“.
• Човекът: Ина Симеонова, която чете всеки ден чрез Интернет на незрящи.

от 10.00 до 11.00 часа
Нашият ден – практично
• Как да запазим обичаите на най-българските празници? И какво научиха французите от нас? – Ангел Ангелов от Националния тръст за съхранение на културно историческото ни наследство за обучието на деца в работилниците „Сготви си здраве“ в тези дни преди Гергьовден, за юнашкия казан в Копривщица, хлебната къща „Културен историк“ и как се меси „питка с любов“.
• След поредния световен успех на българско вино, за тенденциите във винопроизводството, за новите и модерни винени сортове, за местата за отдих с чаша вино и винен туризъм.
• Сигурни всеки ден“ – продължаваме темата за кражбата на личните ни данни в Интернет и съветите на Александър Ненов за начините, по които да пазим мобилните си телефони.

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Музикална мрежа
Изпълнения на Ерика Баду, Ъшър, Грейс, Ерик Бенет, Лиса Симон, Брайън Макнайт, Нилс Ландгрен, Ледиси, Грегъри Портър и други.

След новините в 12.00 часа
Темата на деня в 300 секунди
Доматите като евросубсидия

от 12.15 до 14.00 часа
Артефир
• Представяне в Гьоте институт на сборника на издателство Зуркамп „Големият регрес“ и на книгата „Купено време“ на проф. Волфганг Щреек – разговор с Антоанета Колева.
• „Добре че умря Джузепе“ – разкази от Антон Стайков с илюстрации от Любен Зидаров, който открива изложба с тях в „Арт алея“.
• Ново електронно списание за култура – Свободно поетическо общество – разговор с гл. редактор Александър Христов дни преди представянето.
• „Изображението вече не е налично“ – изложба в три последователни дни, в три галерии в София – куратор Весела Ножарова.
• Изложба „Аракел“ – албум-експеримент се представя в галерия „София-Прес“.

от 14.00 до 14.30 часа
Време и половина
Защо се сливат училища в град Самоков – началното училище „Петър Берон“ и основно училище „Неофит Рилски“ и съществува ли сегрегация спрямо учениците от ромски етнос. Социализация или разделение, с днешна дата, през ХХI век.
Участват: Владимир Георгиев – кмет на град Самоков, Христо Николов от фондация „Саворе“, представител на инспектората.

от 14.30 до 15.30 часа
Музикален следобед – Музикални легенди
Джон Уилямс – прочутият филмов композитор и Джон Уилямс – известният китарист.

от 15.30 до 17.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Лабиринти на познанието
Интернет и бъдещето
Как ще се променя виртуално и като добавена реалност глобалната Мрежа в следващите десет години? Размива ли се дигиталното пространство в социалните мрежи и приложенията на мобилните устройства? До какви социални и психологически последици ще доведе онлайн комуникацията при масовото въвеждане на т. нар. „аудио браузване“ с гласовото търсене в Интернет? И допускат ли качествено нови възможности за събиране и обработване на информация технологичните сценарии и сценариите в произведенията на фантастичния киберпънк в обозримо бъдеще? Отговорите – от програмиста и писател-фантаст Григор Гачев.
• 360 градуса: изпълнителният председател на фондация Webit Пламен Русев за изводите, които си направиха българските фирми след Webit Festival Europe, както и за потенциалните възможности на дигиталната икономика и градоустройство.
• Вечният двигател: математикът проф. Николай Витанов – защо според специалната теория на относителността времето зависи от височината?

от 17.00 до 17.30 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия
История на изкуството за деца
• Театър „Глобус“ в Лондон.
• Пиесите и сонетите на Уилям Шекспир.
• Испанският танц сардана
• Палацо Пити във Флоренция.
• Градините Боболи.
• Плаващият храм – чудесата на остров Ицукушима.

от 17.30 до 18.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Звукови хроники
Жени композиторки – Мария Антония Валпургис

от 18.00 до 19.00 часа
Жива вода – Портрети
Музикални портрети на добруджанската певица Верка Сидерова и кларинетиста Петко Радев.

от 19.15 до 19.20 часа
Време за приказка
„Тримата слепци“
(по френска приказка)

от 19.30 до 21.20 часа
Музикалните вечери – Метроном
• Елена Драгостинова за фестивала на изкуствата в музикален център „Борис Христов“.
• конкурс за пианости и цигулари в Шумен – репортаж
• Предстои седмица на камерната музика в Добрич – репортаж.
• Военен реквием на Брамс в София с оркестъра на радиото и софийска филхармония.
• Кореспонденция на Юлия Атцмансторфер

от 21.20 до 21.30 часа
Радиоколекция
Откъс от „Портокал с часовников механизъм” от Антъни Бърджис

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
• Арт фондация ДОМА става на пет години. За събитията , организирани през тези години, равносметката от дейността и отбелязването на рождения ден на ДОМА с подобаващо парти ще говорим с основателите на ДОМА Мартина Стефанова и Дойчин Котларов.
• България се появи на картата на Гугъл иноваторите. Става дума за мащабна платформа на Google, включваща пакет от полезни приложения, предоставяни от технологичния гигант безплатно за образователни цели. Програмата Google Certified Innovator събра в Лондон най-ярките умове от сферата на образованието, с които по-рано този месец проведе тридневна академия за развитие на техните проекти. За събитието (#Lon2017) кандидатстваха над 500 експерти от цял свят, но допуснатите бяха само 35. Сред тях се нареди образователният експерт Александър Ангелов – първи Google сертифициран иноватор от България и ръководител Център за творческо обучение, с когото ще говорим за значението на тази победа. Събеседници : Мартина Стефанова, Дойчин Котларов, Александър Ангелов.

от 23.00 до 24.00 часа
Музика до полунощ – Джаз клуб
Изпълнения на две прочути джаз формации: „Чарлс Бел квартет” и „Модърн Джаз квартет”.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Понеделник, 29 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 18 част Премиера от 0.30 до 3.00 часа Джаз плюс Дуенде водещ: Людмил Фотев Традицията да започваме със скорошни концерти не е изоставена и днес - гостувалата ни неколкократно перуанка Сусана Бака на живо от Сао Паоло от последния засега техен фестивал..

публикувано на 28.07.24 в 08:35

Неделя, 28 юли

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ "От земята до небето" от Никола Русев от 2.00 до 3.00 часа Нощна Академия комика водещ: Весел Цанков Избрано от "Летящата читалня" от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа Българска народна музика Изпълнения..

публикувано на 27.07.24 в 09:06

Събота, 27 юли

Избрано от програмата от 00.15 до 3.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража водещи: Албена Велева, Иван Драгнев • Новини от българската и световна музикални сцени. • Нови сингли. • На този ден през годините. • Рожденици. • Концептуални албуми - Ayreon  - The Human Equation от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния..

публикувано на 26.07.24 в 18:20

Петък, 26 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 15 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален..

публикувано на 25.07.24 в 08:35

Четвъртък, 25 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 14 част Премиера от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Ани Маринова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев Четвъртъците, както обикновено, са посветени на нови продукции на не много популярни артисти – на 25 в Испания...

публикувано на 24.07.24 в 08:30