Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Александрина Пендачанска ще пее във Военен реквием от Бритън в Деня на Европа

| обновено на 06.05.17 в 12:40
Снимка: личен архив

Александрина Пендачанска е един от най-ценените български оперни артисти по света. Ролите в репертоара й са вече близо 70, все повече са и престижните сцени, на които е канена.


Сега оперната прима е в България за участие в изпълнението на мащабната творба на Бенджамин Бритън - Военен реквием. На 9 май, Деня на Европа, от 19.30 часа в столичната зала "България" заедно с нея солисти ще бъдат тенорът Магнус Уокър и баритонът Карстен Мевес, а творчески сили ще обединят Симфоничният оркестър, Смесеният и Детският хор на БНР, Софийската филхармония и Националният филхармоничен хор "Светослав Обретенов". Диригент ще бъде Росен Гергов.

Този Военен реквием, който всъщност би могъл да бъде наречен антивоенен, е едно дълбоко по същността си пацифистично произведение, едно произведение, което говори копнее за мир - убедена е певицата. В английския текст на Уилфред Оуен се казва: "Всичко, което поетът може да направи, е да предупреждава!". И аз смятам, че всички ние, артистите и хора на изкуството, имаме мисия, но ние толкова можем - само да предупреждаваме. За да има смисъл всико, което правим, ние трябва да търсим обединение, да търсим еднаквостите между нас. Независимо от националности, полове и различия, всички ние сме просто хора - това е вопълът на поета и вопълът на Бенджамин Бритън с този Реквием.

Чуйте в звуковия файл интервюто на Ирена Гъделева с оперната прима Александрина Пендачанска за предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14