Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Националният исторически музей представя изложба за бельото на българката в началото на 20-и век

Снимка: БГНЕС

"Скрито-покрито. Бельото на българката от началото на 20-и век" - това атрактивно заглавие е на любопитна изложба, която се открива днес в Националния исторически музей (НИМ) в столицата.Там не само може да видите пътя от гащите до бикините на българката, но и да пробвате копия на автентичните модели бельо и да се снимате с тях. Какви провокативни експонати предлага експозицията и как заможните българки от началото на 20-и век са избирали бельото си, разказва Ели Гуцева, комисар на изложбата:

Това ще бъде една изложба, която има за цел да покаже един елемент от женското облекло, който обикновено е скрит и покрит под дрехите. Ще покажем експонати от фонда на Националния исторически музей от началото на 20-те до 30-те, 40-те години. Заможната българка в началото на века е подновявала своя гардероб в столиците на модата като Париж, като Виена. Имаме много интересни експонати, част от тях представляват два крачола, съединени с една връв и завързани за кръста. Тенденциите показват развитие от много обемните гащи към все по-стеснените към краката екземпляри. Експонираме също така и корсети, корсажи от началото на века, така че покриваме целия период. Първото бельо на българката, което не е съвсем бельо, е нейната риза. Още в традиционното българско общество, където първа дреха до тялото, е ризата, но пък от друга страна тя не е съвсем бельо, защото е богато извезана и огромна част по нея се вижда от всички останали. Съвременният тип бельо вече се оформя след 20-те, 30-те години, около световните войни, когато намалява дължината на облеклото. Българките и тогава са купували бельо по каталози.

Цялото интервю с Ели Гуцева можете да чуете от звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14