Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Искам, 20 май: Созопол

БНР Новини
Созопол
Снимка: БГНЕС

• На Европейския ден на морето откриваме лека ирония във факта, че на 20 май 1506 умира (официалният) откривател на Америка, европеецът от Генуа Христофор Колумб, но си организираме празнична визита на нашето си море. И то не къде да е, а в най-стария град по българското Черноморие, известен като Антеа, Аполония Понтика или Магна, Созополис, Сизеболи...
Не разказваме историята на Созопол - нашата Дума на деня, а истории от Созопол и за созополчани. Защото често туристът не ги забелязва - местните хора създали света, в който нахлува. Поне докато не стане голяма изцепка и прекалилият натрапник не се изправи не срещу прословутите устати местни баби с къдрави гръцки имена, а лице в лице с някой син, внук и правнук на легендарните созополски рибари. В древния град разприте завършват бързо. По мъжки. И болезнено.
За наследниците на старите созополски родове е нашият разказ.
• В студиото гостува кметът на Район Студентски Димитър Дилчев, поводът са множеството и разнообразни културни събития за деца, които районът организира напоследък.
• Събитията в Бележки върху календара: първият Вселенски събор, първият модерен атлас и първото издание на „Сонетите“ на Шекспир. И още - полети, рожденици (Балзак, Туполев, Шер) и… джинси.
• „Лунатик калм”, „Ю Ту”, Джованоти и Голди отговарят за музиката.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Модернистите на XX век" в Бургас

Галерия "Vivacom Art Hall Оборище 5" представя изложбата "Модернистите на XX век" в Бургас. Колекцията съдържа графични творби на Пабло Пикасо, Салвадор Дали, Марк Шагал и Хуан Миро. Посетителите ще могат да видят някои от литографиите от серията "Балетните танцьори" от Пабло Пикасо . Ще бъдат изложени експонати и от серията Carnet de la Californie..

публикувано на 24.07.24 в 16:46

Мемоарите на Ървин Ялом

" Моят път към себе си "  е озаглавил своите мемоари д-р Ървин Ялом, професор към Станфордския университет, световнопризнат учен, уважаван психотерапевт и известен автор. Дете на руски евреи имигранти, Ървин Ялом израства в беден квартал на Вашингтон. Решен да се измъкне от ограничаващата го среда, той насочва цялата си енергия в мечтата си да стане..

публикувано на 24.07.24 в 14:38
Разкопки на обект

Археолози разкриват нови парчета от историческия пъзел на Созопол

Археологическите открития ни свързват с изгубените светове на нашите предци. За вълненията на един археолог в търсене на неизвестното, както и за находките и ценните артефакти при спасителните археологически разкопки на обект "Автогара", местност Провлака, Созопол – разговор с д-р Явор Иванов , научен ръководител на разкопките. Спасителните..

публикувано на 24.07.24 в 09:19

Младият режисьор Стефани Христова гостува в "Домът на музите

Срещаме ви с младия режисьор Стефани Христова.Тя завършва НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов" със специалност "Режисура за драматичен театър" в класа на проф. Пламен Марков през 2022 г. В момента завършва и магистратура по "История и съвременност на философията" в Софийски университет "Св. Климент Охридски". Дипломното ѝ представление по пиесата "Грозният" от..

публикувано на 24.07.24 в 08:50

"Стоманена трева" в парка Врана

От 25 до 28 юли парк-музей Врана ще бъде преобразен от огромната инсталация " Стоманена трева " , дело на френско артстудио, което я показва у нас по покана на Sofia lights.  "Ние правим колаборация с френските артисти – казва Ясен Гешев, един от създателите на Sofia Lights – някои стоманени треви са по-високи от двайсет метра, гледката е..

публикувано на 23.07.24 в 16:10