Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Една от младите надежди на руската клавирна школа свири в София

Сергей Редкин

Три дни след откриването на "Софийски музикални седмици" и изключителната среща на българската публика с Оркестъра на Мариинския театър и ръководителя му - Валерий Гергиев, специално за фестивала пристига и един от плеядата млади блестящи руски солисти – пианистът Сергей Редкин, който вече многократно е свирил с точно този оркестър и с точно този диригент.

Няма тайна за неговия успех – просто той е голям талант, отгледан в Санктпетербургската консерватория „Николай Римски-Корсаков“, лауреат е на конкурса „Чайковски“ – носител на трета награда през 2015 година, а също победител в конкурсите „Прокофиев“ 2013 в Санкт Петербург и „Падеревски“ 2010 в Полша.

Сергей Редкин е на 25 години, преминал е специализация в Академията за пианисти на езерото Комо в Италия при Дмитрий Башкиров и Николай Петров, предстои му очевидно бляскава кариера на концертиращ пианист – вече е канен за концерти в Германия, Австрия, Полша, Швейцария, Швеция. Чест гост е на Държавния академичен филхармоничен оркестър „Светланов” и вече втори сезон участва в летните симфонични концерти с Академичния симфоничен оркестър на Московската консерватория.

В София Сергей Редкин ще изнесе рецитал на 25 май от 19 часа в камерната зала "България". При това той не за първи път е на наша сцена, но преди 3 години е бил със свои колеги – млади руски таланти, по покана на Музикалната академия „Панчо Владигеров“ и санктпетербургския Дом на музиката. Когато го попитах какво си спомня от София, той отговори: Гостоприемните хора, хубавото време и храната. Храната, определено!

Сега, преди да опита отново нещо различно и вкусно, Сергей ще посвири на българската публика. В програмата си е предвидил Вариации опус 9 от Карл Мария фон Вебер, Рихард Щраус - Пет пиеси, op. 3, и Девет етюда-картини, op. 39 от Сергей Рахманинов. Интересен, сякаш по-нетрадиционен избор, който младият пианист обясни така:

Това е програма, която се появи много спонтанно. По времето, когато трябваше да я обмисля и определя, бях уморен от програмата, която често свирех след конкурса „Чайковски“, защото тогава се искаше от мен да свиря малко или много все едно и също. И ми се прииска да науча нещо ново и различно, може би дори нещо не чак толкова популярно. Така че, влязох в интернет – слава Богу, че го има, и просто започнах да търся нещо непознато, нещо с хубав звук, което да си струва вниманието. И така се появи тази моя програма за концерт, която вече свирих веднъж в Русия, после и в Молдова, и всеки път хората я харесват, нищо че невинаги имената на пиесите звучат така познато. Така че сега ще я представя и в София. Музиката е много открита и разбираема – нищо свръхсложно няма. Когато свириш нещо твърде известно на всички, понякога си казваш „Защо ли съм избрал точно това – толкова велики изпълнители са го интерпретирали. Всеки може да си ги пусне и да ги слуша". Ето тези пиеси например – те заслужават внимание, а буквално трудно се намират, за да се чуят.

Цялото интервю за предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт" и изпълнение на Сергей Редкин от конкурса "Чайковски" 2015 чуйте в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14