Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отзвук от "Музикант на годината 2016": Кристина Георгиева - Млад музикант на годината

Кристина Георгиева - Млад музикант на 2016 година
Снимка: БНР/Ани Петрова

В поредица Ви срещаме с новите носители на награди в националната анкета "Музикант на годината 2016" на предаването за класическа музика "Алегро виваче" по "Хоризонт". Церемонията по награждаването се състоя на 18 април 2017 година в препълнената с публика зала "България".


Деветокласничката Кристина Георгиева е една от големите надежди на българската цигулкова школа – носителка е на много награди от конкурси. Доскоро свири на цигулка, предоставена ѝ от големия наш музикант Веско Ешкенази - копие на Гуарнери (инструмент, с който самият Веско е изнасял много концерти). А сега й е предоставена цигулката, дарена от световноизвестния Владимир Спиваков на Националното музикално училище „Любомир Пипков“ в София. В момента Кристина комбинира обучението си там с уроци при прочутия педагог Леонид Кербел в Белгия.

„Цигански напеви“ от Пабло Сарасате не са случаен избор за галаконцерта „Музикант на годината“, където цигуларката солира на камерния ансамбъл "Софийски солисти" с диригент Пламен Джуров. През 2016 г. Кристина Георгиева изпълни пиесата на престижни сцени – дебютира като солистка на Симфоничния оркестър на БНР с диригент Росен Гергов, а освен това беше избрана да солира на Националния оркестър на Белгия под диригентството на Максим Венгеров в Пале дьо Боз’ар в Брюксел.

Чуйте интервюто с Кристина Георгиева и запис от галаконцерта "Музикант на годината 2016".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Свързани новини

Галаконцертът "Музикант на годината 2016" – запис

Галаконцертът "Музикант на годината 2016" привлече в столичната зала "България" на 18 април многобройна публика, любопитна да разбере кой е победителят в националната анкета на предаването "Алегро виваче" по програма "Хоризонт". Статуетката "Музикант на..

публикувано на 03.05.17 в 10:01
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три..

публикувано на 14.11.13 в 11:14