Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българско участие на Пасхалния фестивал в Москва

"Софийски солисти" и хор "Свети Седмочисленици" в Москва

От 16 април до 9 май в Москва и още 77 града на Русия се проведе XVI великденски фестивал с художествен ръководител Валерий Гергиев. В рамките му се състояха над 180 концерта, посетени от около 2 милиона зрители. Откриването е грандиозно - с шестчасов маратон в Московската консерватория, изнесен от Оркестъра на Мариинския театър под диригентството на своя дългогодишен ръководител - маестро Гергиев, и със солист - блестящия руски пианист Денис Мацуев. Изданието, посветено на 135-годишнината на композитора Игор Стравински, завърши в Деня на победата.


Форумът има особено силна хорова програма, в която тази година участва и хорът към храм "Свети Седмочисленици" в София с диригент Снежана Григорова. В концерта на нашия хор взе участие и камерният ансамбъл "Софийски солисти" с диригент Пламен Джуров.

"Софийски солисти" и маестро Джуров бяха първият чуждестранен оркестър, поканен лично от маестро Гергиев за самостоятелен концерт в камерната програма на Пасхалния фестивал. Те получиха отлични отзиви за изявата си на 5 май в Съборната палата на Православния хуманитарен университет "Св. Тихон". Камерен аснамбъл със симфонична мощ - така определя българския състав един от гостите в публиката, която дълго аплодира и кара "Солистите" да ид.злизат няколко пъти на бис.

Чуйте в звуковия файл какво разказа за това преживяване проф. Пламен Джуров - ръководител на камерния ансамбъл "Софийски солисти", в интервю за предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт".

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14