Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Диригентът Миша Дамев: В изкуството колкото повече даваш, толкова повече печелиш

Миша Дамев

Миша Дамев е български музикант с богата биография, която обаче се трупа извън границите на родината. Внукът на диригента Михаил Лефтеров - един от творците, спомогнали изграждането на основите на българската музикална сцена през първата половина на ХХ век, работи най-често в Русия и Швейцария. Освен с дирижиране, активно се занимава и с продуцентска дейност. В момента е главен гост-диригент на Големия симфоничен оркестър "Чайковски" в Москва.


На 22 и 23 май Миша Дамев се завърна в София след дългогодишно отсъствие - близо 20 години - съпровождайки Оркестъра на Мариинския театър по покана лично на Валерий Гергиев.

В интервю за предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт" българският маестро разказа за работата си с руските музиканти. Чуйте в звуковия файл и документален запис от фестивала "Софийски музикални седмици 1995", когато Дамев дирижира концерт на Симфоничния оркестър на БНР.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14