Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Композиторът Георги Арнаудов с две световни премиери през май

Георги Арнаудов в Китай
Снимка: личен архив

В рамките на "Софийски музикални седмици 2017" концерт изнесе Камерата Орфика към Нов български университет. На диригентския пулт беше Кристиян Шулц, а солистки - виолончелистките Лилия Шулц-Байрова и Лиляна Кехайова (и тримата - гости от Виена).


В програмата: Концерт за виолончело и оркестър от Роберт Шуман (солист Лилия Шулц-Байрова) и Симфония №41 "Юпитер" от Моцарт, а акцент беше световната премиера на Концерт за две виолончели и струнен оркестър Antiphona dulcis armonia от Георги Арнаудов - той е композитор във фокус на фестивала тази година по повод неговата 60-годишнина.

Пореден успех на този български автор - един от най-изпълняваните на родна сцена. Музиката му е мистична и въздействаща. Премиерите на негови творби вече са очаквани и бурно аплодирани от публиката. Само седмица по-рано, на 22 май, в китайския град Тяндзин пък беше представена премиерно друга нова композиция на Арнаудов - "Вратите на съня II" за струнни.

Чуйте в звуковия файл интересни подробности около създаването и първите изпълнения на творбите в интервю с Георги Арнаудов за предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14