Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Искам, 3 юни: Списание

Ако се заровим в биографията на родения на днешния ден през 1926 Алън Гинзбърг, ще открием, че освен изключителен поет, а също евреин, левичар, активист за легализирането на марихуаната и LSD, хомосексуалист, будист, кришнар и вечен „протестър“ – срещу американския милитаризъм, естаблишмънта, материализма, сексуалното подтисничество, е бил и сред основателите на литературно списание: а именно легендарното издание за поезия „Беатитюд“ стартирало през 1959 в Сан Франциско. За Гинзбърг ще говорим друг път – той заслужава отделно предаване… Но съвсем не от вчера се улавяме, че говорейки за един или друг голям писател, споменаваме, че неговите текстове са публикувани за пръв път в списание Х или У. Думата на деня е списание, защото важността на периодиката за литературата е неоспорима. Какво обаче се случва у нас?
Гост в студиото е Иван Христов – поет и селекционер на международните участници във фестивала „София: Поетики“, чието 12 издание ще се проведе на 17 и 18 юни в София. Фестивалът е част от Календара на културните събития на Столична община.
Горещи и по-хладни събития в Бележки върху календара – бракът на херцога на Уиндзор с Уолис Симпсън, бомбардировките над Париж през Втората световна война, първият покорен осемхилядник. Сред рождениците: Раул Дюфи, Джозефин Бейкър, Ален Рене. Почитаме и паметта на един цар народна легенда – Иван Шишман и на „българския папа“ Йоан ХХIII.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Модернистите на XX век" в Бургас

Галерия "Vivacom Art Hall Оборище 5" представя изложбата "Модернистите на XX век" в Бургас. Колекцията съдържа графични творби на Пабло Пикасо, Салвадор Дали, Марк Шагал и Хуан Миро. Посетителите ще могат да видят някои от литографиите от серията "Балетните танцьори" от Пабло Пикасо . Ще бъдат изложени експонати и от серията Carnet de la Californie..

публикувано на 24.07.24 в 16:46

Мемоарите на Ървин Ялом

" Моят път към себе си "  е озаглавил своите мемоари д-р Ървин Ялом, професор към Станфордския университет, световнопризнат учен, уважаван психотерапевт и известен автор. Дете на руски евреи имигранти, Ървин Ялом израства в беден квартал на Вашингтон. Решен да се измъкне от ограничаващата го среда, той насочва цялата си енергия в мечтата си да стане..

публикувано на 24.07.24 в 14:38
Разкопки на обект

Археолози разкриват нови парчета от историческия пъзел на Созопол

Археологическите открития ни свързват с изгубените светове на нашите предци. За вълненията на един археолог в търсене на неизвестното, както и за находките и ценните артефакти при спасителните археологически разкопки на обект "Автогара", местност Провлака, Созопол – разговор с д-р Явор Иванов , научен ръководител на разкопките. Спасителните..

публикувано на 24.07.24 в 09:19

Младият режисьор Стефани Христова гостува в "Домът на музите

Срещаме ви с младия режисьор Стефани Христова.Тя завършва НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов" със специалност "Режисура за драматичен театър" в класа на проф. Пламен Марков през 2022 г. В момента завършва и магистратура по "История и съвременност на философията" в Софийски университет "Св. Климент Охридски". Дипломното ѝ представление по пиесата "Грозният" от..

публикувано на 24.07.24 в 08:50

"Стоманена трева" в парка Врана

От 25 до 28 юли парк-музей Врана ще бъде преобразен от огромната инсталация " Стоманена трева " , дело на френско артстудио, което я показва у нас по покана на Sofia lights.  "Ние правим колаборация с френските артисти – казва Ясен Гешев, един от създателите на Sofia Lights – някои стоманени треви са по-високи от двайсет метра, гледката е..

публикувано на 23.07.24 в 16:10