Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отзвук от "Музикант на годината 2016": Людмила Михайлова с приз за активна творческа дейност

Людмила Михайлова
Снимка: Ани Петрова/БНР

В поредица Ви срещаме с новите носители на награди в националната анкета "Музикант на годината 2016" на предаването за класическа музика "Алегро виваче" по "Хоризонт". Церемонията по награждаването се състоя на 18 април 2017 година в препълнената с публика зала "България".

Наградата в категория "Активна творческа дейност" спечели оперната певица Людмила Михайлова - солистка на Бургаската опера.

Людмила Михайлова завършва със златен медал Музикалното училище в Бургас, в класа по виолончело на Жасмина Чернева. През 1995 г. завършва Държавната музикална академия в София със специалности виолончело при проф. Здравко Йорданов и оперно пеене при доц. Сили Бръчкова. Веднага постъпва като солистка в Бургаската опера, където изпълнява централни сопранови партии – Виолета от „Травиата”, Джилда от „Риголето” и Нанета от „Фалстаф” на Верди; Дона Анна от „Дон Жуан”, Памина от „Вълшебната флейта”, Фиорделиджи от „Така правят всички”, Графинята и Сузана от „Сватбата на Фигаро” на Моцарт; Лучия от „Лучия ди Ламермур” на Доницети, Микаела от „Кармен” на Бизе, Татяна от „Евгени Онегин” на Чайковски, Мими от „Бохеми” на Пучини, Розина от „Севилския бръснар” на Росини и др. В репертоара ѝ влизат също ораториални творби от Вивалди, Бах, Перголези, Моцарт, Брамс, Орф и др., както и оперети.

Участва в майсторски клас на Александрина Милчева (1996), специализира пеене при Федора Барбиери в Австрия (1997-1998). Има множество гастроли в Испания, Франция, Австрия, Германия, Швейцария, Холандия. Двукратно печели наградата на Федора Барбиери за най-добро представяне на оперен певец в международната ”Тиролска певческа академия” – Австрия (1997-1998). Участва в Международния фестивал ”Софийски музикални седмици” 2006, където изпълнява партията на Констанца от ”Отвличане от сарая” на Моцарт. Носителка е на награди от конкурси за виолончелисти в Провадия, Бургас и Кюстендил.

Получава признание и като композитор – нейни творби са отличени на национални срещи на млади композитори; печели Специалната награда на Международния фестивал To Round The World With Hearts в Токио, Япония, и III награда на Националния конкурс за композитори в Провадия.

Участва в записи на ”Метаморфози” от Лазар Николов съвместно със своя учител проф. Здравко Йорданов, а като сопран - в ”Немски реквием” от Брамс за БНТ под диригенството на Георги Димитров.

 





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Свързани новини

Галаконцертът "Музикант на годината 2016" – запис

Галаконцертът "Музикант на годината 2016" привлече в столичната зала "България" на 18 април многобройна публика, любопитна да разбере кой е победителят в националната анкета на предаването "Алегро виваче" по програма "Хоризонт". Статуетката "Музикант на..

публикувано на 03.05.17 в 10:01
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три..

публикувано на 14.11.13 в 11:14