Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Изложба на Христо Харалампиев – скулптура и рисунки

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Художникът Христо Харалампиев твърдо вярва, че изложба се прави само когато човек има завършен цикъл и може да покаже нещо ново. Не е правил мегаизложба, съвсем насочено. Такъв е случаят със сегашната му експозиция в галерия „Нюанс“ – скулптура и рисунки. Освен това материалът, който представя, е от съществено значение за него – бронз, камък, стъкло, керамика, стъкло и стомана. Това зависи от творческата му задача за момента, от реализирана идея в най-подходящото изразно средство. Христо Харалампиев владее материала, интересните му образи изникват извън занаята, обикновеното правене на една пластика, и в най-дълбокия смисъл да осъществи майсторството си и натрупания опит като различност, като висок професионализъм. Сега в тази изложба патинираните в интересен зелен цвят пластики, с привкус на вода, камък, време съчетават по един неповторим начин минало и настояще, едно осмисляне на нещата в триизмерното изкуство, като висш пилотаж и поглед извън видимото.

Ще припомним едно изказване на Христо Харалампиев по повод една друга негова изява – която говори за широта на погледа му в изкуството – за изложбата му „Сегменти“: Флиртът ми с геометрията е неочакван само на пръв поглед. Звучи парадоксално, но ако рисуването има нещо, с което близко като наука, то това е математиката. Говоря за типа рисуване, което изследва пространството. 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Възраждането на "Дъга" и комикс културата у нас

"Комикс Манифактура" е гражданско сдружение с общественополезна дейност, което си поставя за цел да запазва, развива и разраства комикс културата у нас и на Балканите. Първата изява на техния труд е възкръсването на списание "Дъга", което беше една от добрите запазени марки за комикси през късния социализъм. "Малко се изненадахме от цялото внимание –..

публикувано на 02.02.23 в 08:46

Изложбата "Homo ludens" събира Ставри Калинов и Венко Мадолев

Галерия "Милениум" представя изложбата Homo Ludens с произведения на Ставри Калинов и Венко Мадолев. Експозицията включва 15 скулптури и 54 картини на Ставри Калинов, в т.ч. графика, акварел, студена керамика с маслени бои, живописни платна – маслени бои и смесена техника, както и 10 графики на Венко Мадолев. За пореден път Ставри Калинов..

публикувано на 02.02.23 в 08:35

Почит към тракийската керамика

Галерия "Арте" представя юбилейната изложба на художника Иван Кънчев, озаглавена "С почит към тракийската керамика". Има и голяма новина за този художник – съвсем наскоро той се завърна от Флоренция, където му бе връчена една Международна награда, назована "Донатело", като една от най-престижните награди за изкуство във Флоренция, за творци, откроили се..

публикувано на 01.02.23 в 17:50

Животът – като поредица от по-малки и по-големи катастрофи

Пиесата "Верижна катастрофа" е експериментален текст за театър на младата режисьорка Дина Маркова. Той се срещна с публиката за първи път на 31 януари в новото пространство за независим театър Yalta Art Room. Текстът е създаден в рамките на второто издание на творческа работилница "Зонг текст", реализирана с подкрепата на Национален фонд "Култура"..

публикувано на 01.02.23 в 16:47

Корабът на глупците на Мара - Мариела Димитрова

В пространството на списание "Еуропео" (L'Europeo) са разположени най-новите произведения (с малки изключения) на художничката Мара - Мариела Димитрова, която има по-различен подход и изява на нашата художествена сцена.   Изложбата се нарича "Корабът на глупците", аналогия с прочутото класическо произведение, и включва около 30 изключително интересни..

публикувано на 01.02.23 в 16:10