Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Детското клавирно творчество на проф. Борислава Танева с награда от конкурса "Едвард Григ" 2017

Проф. Борислава Танева приема наградата за активна творческа дейност в анкетата "Музикант на годината 2015"
Снимка: Булфото

Именитата наша пианистка и клавирен педагог проф. Борислава Танева получи втора награда от журито на Международния конкурс за композиция "Едвард Григ" в Осло, Норвегия.


Двадесетото издание на състезанието се проведе между 10 и 18 юни, а тази година зададената тема към авторите бе да напишат пиеси за соло пиано, вдъхновени от "Лирични пиеси", опус 12 на Григ. Това е част от детското творчество на норвежкия композитор, а в тези води аз чувствам някаква сила, признава проф. Танева.

Борислава Танева е концертиращ пианист с международна кариера, уважаван педагог - в момента заместник-ректор на Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров" - София, камерен музикант, композитор, организатор на музикални събития. Лауреат е на национални и международни конкурси по пиано, камерна музика и композиция в България, Италия, Япония, Гърция, Люксембург. Значителната й роля в съвременния културен живот я определя като успешен, широкоспектърен музикант, а с подкрепата на много от слушателите на БНР проф. Танева получи наградата за активна творческа дейност в националната анкета на предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт" - "Музикант на годината 2015".

Как се печели вниманието на детската аудитория и какво е да се твори за малки деца - чуйте в интервюто с проф. Борислава Танева за предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт" в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14