Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Камерен оркестър 432 и Иван Янакиев ще представят концерт със съвременна българска музика

Камерен оркестър 432 с диригент Иван Янакиев
Снимка: modo/motif-432

Концертът "Български съвременници в 432 Hz" ще представи музиката на шестима български композитори с техни произведения, писани за щрайхови ансамбли. Симбиозата, предвидена в замисъла на концерта - между концертния строй на 432 Hz и съвременния звуков изказ на композитори, родени в България, има за цел да представи музиката в строй, който се среща под много форми точно на тази територия - в песните на птиците, в говорната интонация на децата и дори във фолклорната ни музика.

Концертът е своеобразен експеримент, който цели едновременно да представи на аудиторията по-различно трактуване на звуковата материя, чрез употребата на различен от стандартизирания концертен строй, но и да даде възможност на публиката сама да прецени дали предложеният начин на настройване е адекватен спрямо нея и дали тази иновация способства слушателите да разпознаят също толкова ясно посланията, закодирани в музиката на българските автори.

Концертът е на 13 юли от 19 часа в Големия салон на БАН и се осъществява по проект „Интониране и концертен строй а1 = 432 Hz: българска и световна практика, вариантност, въздействия и резултати“. Входът е свободен.

В програмата:
Георги Арнаудов - "Вратите на съня II” (премиера за България)
Стефан Драгостинов - “Зидарска сюита”
Красимир Тасков - Адажио за струнни “Glow in the Dark”
Корийн Морсинк - Симфония №1 "The Agreekment Symphony"
Ясен Воденичаров - “Вазата на Клайн”
Николай Бадински - “Абстрактни картини” за трио
Васил Казанджиев - Вариации за струнен оркестър

Камерният оркестър 432 с диригент Иван Янакиев е носител на приза за дебют в националната анкета на предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт" - "Музикант на годината 2015".

Чуйте интересни подробности за предстоящото събитие в интервюто с диригента Иван Янакиев в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14