Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Международният конкурс по композиция "София 2017" излъчи победителите

Камерен ансамбъл „Софийски солисти“ с диригент Пламен Джуров
Снимка: БГНЕС

Състезанието се проведе за осми пореден път, патрон отново беше кметът на София - Йорданка Фандъкова.

В състава на международното жури са композиторите Георги Минчев (председател), Петерис Васкс от Латвия, Пол ван Брюхе от Холандия, тромпетистът Росен Захариев и Пламен Джуров, който е и диригент на камерния ансамбъл "Софийски солисти".

Всяка година към композиторите, които участват в конкурса, се отправя и своеобразно предизвикателство със зададена тематика. Този път условието към тях беше да напишат произведение за тромпет, корнет или флюгелхорн и струнен оркестър.

Ето и имената на наградените:

Първа награда: Дмитрий Будников (Русия)
Втора награда: Христос Зумпос (Гърция)
Трета награда: Дражан Косорич (Босна и Херцеговина)
Награда на "Софийски солисти": Денислав Томов (България)

Всички те ще получат наградите си и ще чуят изпълнения на произведенията си на 20 септември 2017 г. от 19 часа в концертната зала на Военния клуб в столицата.

Подробности за конкурса "София 2017" и творбите на наградените автори можете да чуете в интервюто с проф. Пламен Джуров за предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт" - в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14