Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Не търсете гроба на Левски!

БНР Новини
Тефтерчето на Васил Левски, изложено в Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий”
Снимка: nationallibrary.bg

Днес се навършват 180 години от рождението на Васил Левски. Човекът, наречен от Вазов Апостол на свободата, човекът, наричан от всички ни Най-великия българин. От някои наричан и Човек-икона.
В навечерието на юбилея в Националната библиотека бе показано тефтерчето на Левски и хиляди българи отидоха да го видят и да му се поклонят, както вярващите християни се покланят пред свети мощи.
Тефтерчето наистина е уникален документ. В него Апостола си е водил точен отчет за събраните пари за Делото, както и за разходите си. Толкова и толкова изпратени в Букурещ за оръжие, толкова и толкова за маслини, толкова и толкова за ечемик и сено за коня, толкова и толкова за ушиване на аба. Точно, стриктно до лира, до грош, до пара.
Интересно четиво е това тефтерче. И би трябвало копие от него да стои на бюрата на всички партийни вождове и държавни мъже, които много демонстративно са окачили портрета на Левски зад гърба си. 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Семената, от които се раждаме

В края на XVIII век големи части от северноамериканските земи все още са колонии на Британската империя. По това време тя воюва с Франция в така наречената "Индианска война", прераснала в на практика седемгодишен световен конфликт за надмощие. Именно тази война слага началото на идеята за независимост на териториите, които днес познаваме под..

публикувано на 17.05.21 в 16:15
Епископска базилика

Човекът, който спря багерите

Епископската базилика на Филипопол, античният предшественик на днешния Пловдив, е най-голямата раннохристиянска църква в страната. Открита при разкопките монета на император Лициний (308-324), дава основание на хипотезата, че базиликата е сред първите, построени в Римската империя след легализирането на християнството през 313 г...

публикувано на 17.05.21 в 15:11
Панагюрско съкровище

Панагюрското златно съкровище и ролята на случайността

Девет от най-прочутите предмети, откривани на територията на България. Девет златни предмета, чрез които са представени богове и герои, глави на свещени животни, митологични същества.  Девет златни предмета с ритуални функции.  Експертите продължават да разкриват тайните на Панагюрското златно съкровище. Приказката започва на 8..

публикувано на 17.05.21 в 13:41

Боряна Кръстева – пътешественик по душа и разказвач по призвание

Боряна Кръстева копирайтър, маркетинг специалист и журналист. От 2014 г. поддържа “Пътеписаници“, личен блог, чрез който популяризира интересни места. “Добре дошли в Пътеписаници! Аз съм Боряна – пътешественик по душа и разказвач по призвание. Обичам българското село – пъстро на добри помисли и искрени усмивки, където думата е..

публикувано на 17.05.21 в 11:50

Ловни огради в горските територии – кой контролира изграждането

Кой контролира изграждането на ловни огради в горските територии? Защо туристи и ловци от страната алармират за феодализиране на българските гори? Над 470 хил. декара земи са обсебени и ограничени за обществен достъп от 107 ловни огради в цялата страна. Повечето – контролирани от 50 частни фирми. Това твърдят от екипа на организацията..

публикувано на 17.05.21 в 10:29