Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Не търсете гроба на Левски!

БНР Новини
Тефтерчето на Васил Левски, изложено в Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий”
Снимка: nationallibrary.bg

Днес се навършват 180 години от рождението на Васил Левски. Човекът, наречен от Вазов Апостол на свободата, човекът, наричан от всички ни Най-великия българин. От някои наричан и Човек-икона.
В навечерието на юбилея в Националната библиотека бе показано тефтерчето на Левски и хиляди българи отидоха да го видят и да му се поклонят, както вярващите християни се покланят пред свети мощи.
Тефтерчето наистина е уникален документ. В него Апостола си е водил точен отчет за събраните пари за Делото, както и за разходите си. Толкова и толкова изпратени в Букурещ за оръжие, толкова и толкова за маслини, толкова и толкова за ечемик и сено за коня, толкова и толкова за ушиване на аба. Точно, стриктно до лира, до грош, до пара.
Интересно четиво е това тефтерче. И би трябвало копие от него да стои на бюрата на всички партийни вождове и държавни мъже, които много демонстративно са окачили портрета на Левски зад гърба си. 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.