Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дни на класиката в Балчик 2017 - посветени на пианото и младите в музиката

На открита сцена "Мистрал", с изглед към морето в близост до яхтеното пристанище, за осма поредна година ще се проведе фестивалът "Дни на класиката в Балчик". Организатор е фондация "Академия Класика", с финансовата подкрепа на Община Балчик и под патронажа на кмета на града Николай Ангелов.

Осмото издание ще бъде открито на 22 юли с концерт на Варненската филхармония под диригентството на Станислав Ушев и солисти - любимците на публиката Александър и Мартин Зайранови, цигулари с обещаваща кариера още от ученическата скамейка.

Младите таланти ще бъдат на фокус по време на целия фестивала, който ще продължи до 29 юли. Новост в програмата ще бъде майсторския клас на проф. Борислава Танева от Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров". Участниците в него ще се изявят в специален заключителен концерт на 28 юли.

Важен акцент за фестивала "Дни на класиката в Балчик" тази година е кампанията "Пиано 24", която има за цел да бъдат събрани средства за закупуване на нов концертен роял за града. По този повод 25 юли е обявен за специален "пиано ден". Предвиден е истински маратон от събития, свързани с инструмента - детски и образователни програми, работилници, вечерен концерт и късно кино. Още преди началото на фестивала в Балчик се появиха пешеходни пътеки - клавиатури. Направени са вече и "Пиано спирки" -  те са разположени по крайбрежната улица. Културният институт "Двореца" също подкрепи инициативата на фондация "Академия Класика" и осигури пиано пред Каменната зала. Всички спирки са обозначени със специален знак и са място за изява на преминаващите хора.

Всичко най-интересно за програмата и участниците в "Дни на класиката в Балчик" 2017 можете да чуете в интервюто със Сава Тихолов - началник отдел "Култура и връзки с обществеността" в Община Балчик.


Една от пиано-спирките на крайбрежната алея в Балчик вече привлича вниманието на преминаващите туристи.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14